Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Podpłomyki z serkiem wiejskim i szczypiorkiem
Chlebki podpłomyki z serkiem wiejskim

Podpłomyki z serkiem wiejskim i szczypiorkiem

Staropolskie chlebki zwane podpłomykami, są najstarszą znaną formą pieczywa. Prymitywne placki wypiekane z mąki pszennej, wody i soli, niegdyś wypiekane na rozgrzanym kamiennym piecu lub blasze umieszczonej nad żarem ogniska. Jedzone przez dawnych Słowian w podobnych okolicznościach, jak dzisiaj spożywamy chleb.

Dzisiejsze podpłomyki przybierają urozmaicone nowoczesne formy. Do ciasta można dodać prażoną cebulkę lub suszone zioła takie jak kminek, czarnuszka, tymianek. Podpłomykowe placki można także wzbogacić serkiem wiejskim i szczypiorkiem, na co przepis i wskazówki znajdziesz poniżej.

Chlebki podpłomyki z serkiem wiejskim

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Staropolskie chlebki podpłomyki, wyrabiane tradycyjnie z mąki, wody i soli. W naszej wersji urozmaicone szczypiorkiem i wiejskim serkiem.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g serka wiejskiego ze szczypiorkiem Piątnica

  • garść posiekanego szczypiorku

  • 100 ml letniej przegotowanej wody

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej


Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj sól, posiekany szczypiorek oraz serek wiejski i wymieszaj papkę.
  • Stopniowo wlewaj oliwę i letnią wodę. Wyrób dłońmi dość krótko, do momentu aż zwarta kula ciasta zbierze całą ilość mąki zgromadzoną na dnie misy.
  • Ciasto podziel na 8 części, każdą z nich rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką.
  • Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzej mocno (opcjonalnie spryskaj odrobiną oliwy z oliwek). Placki podpłomyki wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony przez 2 minuty.

Uwagi:

  • Podpłomyki serwuj jako samodzielną przekąskę, chrupiący dodatek do kremowej zupy lub przystawkę posmarowaną kremowym serkiem z rzodkiewką.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*