Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Podpłomyki z serkiem wiejskim i szczypiorkiem
Chlebki podpłomyki z serkiem wiejskim

Podpłomyki z serkiem wiejskim i szczypiorkiem

Staropolskie chlebki zwane podpłomykami, są najstarszą znaną formą pieczywa. Prymitywne placki wypiekane z mąki pszennej, wody i soli, niegdyś wypiekane na rozgrzanym kamiennym piecu lub blasze umieszczonej nad żarem ogniska. Jedzone przez dawnych Słowian w podobnych okolicznościach, jak dzisiaj spożywamy chleb.

Dzisiejsze podpłomyki przybierają urozmaicone nowoczesne formy. Do ciasta można dodać prażoną cebulkę lub suszone zioła takie jak kminek, czarnuszka, tymianek. Podpłomykowe placki można także wzbogacić serkiem wiejskim i szczypiorkiem, na co przepis i wskazówki znajdziesz poniżej.

Chlebki podpłomyki z serkiem wiejskim

Chlebki podpłomyki z serkiem wiejskim

5 z 21 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Staropolskie chlebki podpłomyki, wyrabiane tradycyjnie z mąki, wody i soli. W naszej wersji urozmaicone szczypiorkiem i wiejskim serkiem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 mąki pszennej

  • 100 g 100 serka wiejskiego ze szczypiorkiem Piątnica

  • garść posiekanego szczypiorku

  • 100 ml 100 letniej przegotowanej wody

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • 1 płaska łyżeczka 1 soli morskiej


Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj sól, posiekany szczypiorek oraz serek wiejski i wymieszaj papkę.
  • Stopniowo wlewaj oliwę i letnią wodę. Wyrób dłońmi dość krótko, do momentu aż zwarta kula ciasta zbierze całą ilość mąki zgromadzoną na dnie misy.
  • Ciasto podziel na 8 części, każdą z nich rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką.
  • Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzej mocno (opcjonalnie spryskaj odrobiną oliwy z oliwek). Placki podpłomyki wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony przez 2 minuty.

Uwagi:

  • Podpłomyki serwuj jako samodzielną przekąskę, chrupiący dodatek do kremowej zupy lub przystawkę posmarowaną kremowym serkiem z rzodkiewką.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*