Shitake

Shitake to grzyby znane w Polsce pod nazwą twardnik japoński. Należy do rodziny Omphalotaceae z rzędu pieczarkowców. Pochodzą z Dalekiego Wschodu, głównie z Chin, Japonii i Półwyspu Indochińskiego. Rosną na drzewach Shii, czemu zawdzięczają swoją nazwę.

Posiadają brązowy, pokręcony kapelusz, którego średnica dochodzi maksymalnie do 20 centymetrów oraz jasny, czerwonobrązowy trzon. Miąższ grzybów shiitake wyróżnia się białym kolorem i charakterystycznym, lekko kwaskowym smakiem. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę D oraz składniki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk, fosfor i sód.Grzyby shitake obniżają poziom cholesterolu, wpływają korzystnie na ciśnienie krwi, wzmacniają układ odpornościowy, mają działanie antynowotworowe, zapobiegają miażdżycy, koją nerwy oraz wspomaga pracę układu nerwowego. Ten japoński przysmak odznacza się kruchością i może być jedzony nawet w postaci surowej.

Na bazie twardnika japońskiego przygotuje się aromatyczne sosy, zupy oraz sałatki. Grzybami shiitake można wzbogacać potrawy mięsne i warzywne, którym nadadzą wyrazistości i unikalnego aromatu. A co przygotować z wykorzystaniem grzybów shitake? Oczywiście ramen!