Smalec

Smalec to tłuszcz zwierzęcy wykorzystywany w sztuce kulinarnej do przyrządzania potraw, jak również bezpośredniego spożywania. Występuje najczęściej w formie wytopionej, poddanej utwardzaniu i dostępnej w sprzedaży w postaci bloków zapakowanych w papier.

Jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej oraz podgardla bądź boczku. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia często wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub skwarki, Głównym składnikiem smalcu (ponad 99%) są tłuszcze, wśród których przeważają te, które zawierają kwasy nienasycone. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz ślady soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich (mięśni, skóry itp.) zwierząt, z których został wytopiony. Smalec otrzymuje się dwiema metodami: „ na mokro” i „na sucho”.

Wytwarzany metodą „na mokro” charakteryzuje się białą barwą i bardziej neutralnym smakiem niż ten otrzymywany metodą „na sucho”, który przybiera jasnobrązową barwę. Smalec jest wykorzystywany do smażenia, gotowania i pieczenia ciast. Jego dodatek sprawia, że skórka ciasta cechuje się kruchością. Ponadto smalec dodaje się do pieczeni, pasztetów, kaszanki i pasztetowej.

Zobacz przepisy: