Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Swojski smalec ze skwarkami z boczku
Swojski smalec ze skwarkami z boczku

Swojski smalec ze skwarkami z boczku

Dla wszystkich czytelników uwielbiających swojszczyznę i prostotę. Swojski smalec ze skwarkami z boczku i karmelizowaną cebulką. Smalczyk wieprzowy to doskonałe smarowidło do świeżo upieczonego, białego chleba. Jeszcze tylko kawałek kiszonego ogórka i idealna, chłopska przekąska gotowa.

Swojski smalec ze skwarkami z boczku

4 z 27 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

słój
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Swojski smalec ze skwarkami z boczku i karmelizowaną cebulką. Chłopskie, swojskie smarowidło do świeżego pieczywa.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SWOJSKI SMALEC
  • 500 g 500 surowej słoniny wieprzowej, bez skóry

  • 200 g 200 surowego boczku dobrej jakości

  • 2 ząbki 2 czosnku ekologicznego

  • 3 3 cebule

  • suszony majeranek

  • sól i pieprz

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • kromki białego pieczywa

  • ogórki kiszone

Sposób przygotowania:

  • Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni do zarumienienia i wytopienia tłuszczu z boczku.
  • Smalec przepuść przez praskę do mielenia mięsa lub pokrój w kostkę jeśli nie masz innej możliwości. Umieść w wysokim rondlu i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika przez 25 minut. Tłuszcz powinien się znacząco wytopić, kwarki być jasne i miękkie.
  • Do smalczyku dodaj ząbki czosnku przepuszczone przez praskę oraz przyprawy: suszony majeranek, pieprz i sól. Podgrzewaj jeszcze chwilę do momentu rumienienia się skwarek.
  • Płynny, ale przestudzony smalczyk wymieszaj z podsmażoną cebulką i boczkiem. Przelej do słoika i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz

Uwagi:

  • Smalec najlepiej smakuje ze świeżym, swojskim pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Jeden komentarz

  1. Swojski smalczyk to jest to

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*