Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Swojski smalec ze skwarkami z boczku
Swojski smalec ze skwarkami z boczku

Swojski smalec ze skwarkami z boczku

Dla wszystkich czytelników uwielbiających swojszczyznę i prostotę. Swojski smalec ze skwarkami z boczku i karmelizowaną cebulką. Smalczyk wieprzowy to doskonałe smarowidło do świeżo upieczonego, białego chleba. Jeszcze tylko kawałek kiszonego ogórka i idealna, chłopska przekąska gotowa.

Swojski smalec ze skwarkami z boczku

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

słój
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Swojski smalec ze skwarkami z boczku i karmelizowaną cebulką. Chłopskie, swojskie smarowidło do świeżego pieczywa.

Składniki:

  • SWOJSKI SMALEC
  • 500 g surowej słoniny wieprzowej, bez skóry

  • 200 g surowego boczku dobrej jakości

  • 2 ząbki czosnku ekologicznego

  • 3 cebule

  • suszony majeranek

  • sól i pieprz

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • kromki białego pieczywa

  • ogórki kiszone


Sposób przygotowania:

  • Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni do zarumienienia i wytopienia tłuszczu z boczku.
  • Smalec przepuść przez praskę do mielenia mięsa lub pokrój w kostkę jeśli nie masz innej możliwości. Umieść w wysokim rondlu i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika przez 25 minut. Tłuszcz powinien się znacząco wytopić, kwarki być jasne i miękkie.
  • Do smalczyku dodaj ząbki czosnku przepuszczone przez praskę oraz przyprawy: suszony majeranek, pieprz i sól. Podgrzewaj jeszcze chwilę do momentu rumienienia się skwarek.
  • Płynny, ale przestudzony smalczyk wymieszaj z podsmażoną cebulką i boczkiem. Przelej do słoika i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce.

Uwagi:

  • Smalec najlepiej smakuje ze świeżym, swojskim pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Jeden komentarz

  1. Swojski smalczyk to jest to

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*