Soczewica

Soczewica to gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny bobowatych. Największe plantacje znajdują się w Kanadzie, Turcji, Indiach oraz Stanach Zjednoczonych. Strąki soczewicy zawierają jedno lub dwa nasiona. Mają okrągły, sercowaty lub owalny kształt, mogą mieć różnorodną barwę.

Wyróżniamy soczewicę czerwoną, brązową, zieloną i żółtą. To doskonałe źródło białka i jest niskokaloryczna. Zawiera witaminę A, B, C i K oraz składniki mineralne takie jak: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo i kwas foliowy. Soczewica zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, redukuje poziom złego cholesterolu, leczy anemię, reguluje wzrost, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i mózg i wspomaga odchudzanie. Znajdują się w niej również garbniki roślinne, czyli taniny, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że mogą spożywać ją cukrzycy.

Na soczewicę powinny uważać osoby z problemami żołądkowymi, ponieważ powoduje ona nadmierną fermentację treści w jelitach i powoduje wzdęcia. Soczewica doskonale uzupełnia zupy warzywne i dania mieszane. Można z niej zrobić pyszne pasztety i wielosmakowe pasty do kanapek. Ugotowana i wystudzona uzupełnia różne sałatki. Szczególnie ceniona jest przez wegetarian i wegan.

Koniecznie musisz spróbować dania z soczewicą: