Pożywna zupa z soczewicy gotowana ze skrzydełkami kurczaka, z powodzeniem zastąpi drugie danie. Nasyci organizm w zdrowy sposób i zaspokoi uczucie głodu.
Zupa jarzynowa z czerwonej soczewicy
Autor: Paweł Clad
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
30
min.Kalorie
110
kcalPożywna i zdrowa zupa z czerwoną soczewicą i skrzydełkami kurczaka. Zupa jest naprawdę sycąca dzięki zawartości ziemniaków i soczewicy.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 1 cebula
2 2 marchewka
3 3 ziemniaki
100 g 100 czerwonej soczewicy
1 łyżka 1 masła
40 g 40 koncentratu pomidorowego
1,5 litra 1,5 bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego
sól, pieprz, słodka papryka
- DODATKOWO OPCJONALNIE
4 4 skrzydełka z kurczaka
kawałek ziołowego chlebka
Sposób przygotowania:
- W garnku roztop masło i zeszklij na nim poszatkowaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojone w talarki ziemniaki i marchewkę. Wszystko podsmaż przez chwilę.
- Soczewicę przepłucz na sicie obficie wodą i także przełóż do garnka. Dodaj gorący bulion oraz opcjonalnie skrzydełka kurczaka. Zupę gotuj przez 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
- Pod sam koniec gotowania zupę dopraw do smaku przyprawami oraz wlej przecier pomidorowy.
Uwagi:
- Zupę podawaj z kawałkiem świeżej bagietki posmarowanej masłem czosnkowo – ziołowym lub ziołowym chlebkiem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
niedoceniona soczewica warta uwagi