Przepis | Strona główna | Zupy | Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą

Pożywna zupa z soczewicy gotowana ze skrzydełkami kurczaka, z powodzeniem zastąpi drugie danie. Nasyci organizm w zdrowy sposób i zaspokoi uczucie głodu.

Zupa jarzynowa z czerwonej soczewicy

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

110

kcal

Pożywna i zdrowa zupa z czerwoną soczewicą i skrzydełkami kurczaka. Zupa jest naprawdę sycąca dzięki zawartości ziemniaków i soczewicy.

Składniki:

  • 1 cebula

  • 2 marchewka

  • 3 ziemniaki

  • 100 g czerwonej soczewicy

  • 1 łyżka masła

  • 40 g koncentratu pomidorowego

  • 1,5 litra bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego

  • sól, pieprz, słodka papryka

  • DODATKOWO OPCJONALNIE
  • 4 skrzydełka z kurczaka

  • kawałek ziołowego chlebka

Sposób przygotowania:

  • W garnku roztop masło i zeszklij na nim poszatkowaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojone w talarki ziemniaki i marchewkę. Wszystko podsmaż przez chwilę.
  • Soczewicę przepłucz na sicie obficie wodą i także przełóż do garnka. Dodaj gorący bulion oraz opcjonalnie skrzydełka kurczaka. Zupę gotuj przez 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
  • Pod sam koniec gotowania zupę dopraw do smaku przyprawami oraz wlej przecier pomidorowy.

Uwagi:

  • Zupę podawaj z kawałkiem świeżej bagietki posmarowanej masłem czosnkowo – ziołowym lub ziołowym chlebkiem.

Jeden komentarz

  1. pannaadrianna

    niedoceniona soczewica warta uwagi

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*