Stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych lub ryby pokrojonej w poprzek kręgosłupa. Mięso na steki zazwyczaj jest grillowane lub smażone z odrobiną oleju. Steki rybne można przyrządzić w piekarniku.
Po usmażeniu powinien być sprężysty, ładnie zarumieniony, a w środku soczysty i kruchy. W kuchni wyróżniamy cztery podstawowe stopnie wysmażenia steku: rare (krwisty stek, którego skórka jest chrupiąca, a mięso wewnątrz prawie surowe), medium rare (średnio krwisty stek, którego mięso delikatnie brunatnieje, zamieniając się w jaskrawoczerwony kolor), medium (średnio wysmażony. To stek, którego mięso jest już jędrne, a mięso brunatne) oraz well done (całkowicie wysmażone mięso w środku). Właściwości odżywcze steku zależą od rodzaju mięsa, z którego jest przygotowywany.
Różnice w tym zakresie dotyczą zarówno kaloryczności, jak i zawartości tłuszczu oraz protein. Najczęściej kojarzy się z kuchnią amerykańską, gdzie często przyrządzane są na grillu. Najpopularniejszy jest stek z mięsa wołowego.