Szczaw

Szczaw to rodzaj roślin z rodziny rdestowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym, pochodzi z Europy Zachodniej oraz Azji. Na świecie znanych jest około 200 gatunków m. in. szczaw polny, zwyczajny, kędzierzawy, ogrodowy i tarczolistny.

Szczaw to niska, zielona roślina, zbudowana z długich, lancetowatych liści oraz małych czerwonych kwiatków. Liście mają kwaskowaty posmak. Zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, witaminę A, B2, B6, C, beta-karoten i kwas foliowy. Bogata jest także w wiele wartościowych minerałów takich jak: żelazo,potas, fosfor, sód, magnez, krzem i wapń. Roślina ta jest niskokaloryczna, ma działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie się organizmu. Pobudza trawienie, zwiększa apetyt, chroni serce i wątrobę.

Ekstrakt ze szczawiu łagodzi kaszel i katar, pobudza trawienie, działa moczopędnie i krwiotwórczo. Herbata przyrządzona z liści tej rośliny wspiera leczenie chorób wątroby i nerek, a zrobionym z niej naparem warto przemywać ciężko gojące się rany. Najpopularniejszym daniem w kuchni jest zupa szczawiowa. Używa się go też jako przyprawę, w celu dodania do potraw kwaśnej nutki.

Koniecznie musisz spróbować: