T-bone

T-bone jest to legendarny stek, zawierający w sobie dwa rodzaje mięsa: marmurkowaty, soczysty rostbef oraz delikatną, szlachetną polędwicę. Te dwa rodzaje mięsa w nierówny sposób oddziela charakterystyczna kość, w kształcie litery „T”.

Cięcie na T-Bone zawiera zdecydowanie większy kawałek rostbefu względem polędwicy. T-bone jest bardzo smacznym stekiem w każdej ze swoich wersji. Koniecznością jest jego sezonowanie. Na sucho trwa to minimum 40 dni. Jest najbardziej popularny w USA i Anglii. Doskonale nadają się do grillowania i smażenia. Części t-bone’a smaży/grilluje się w różnym tempie: mięso bliżej kości przygotowuje się szybciej od tego na brzegach, a polędwica jest szybciej gotowa od rostbefu. Smaży się je 6 – 8 min. z każdej strony. Mięso na tego rodzaju stek, powinno pochodzić ze sprawdzonego źródła bydła ras mięsnych.

Do doprawienia wystarczy oliwa, sól i świeżo mielony pieprz. Przed położeniem na ruszt, należy wyciągnąć go z lodówki 30 min wcześniej, ponieważ gdy zrobimy to od razu będzie smażył się dłużej i będzie mniej soczysty.

Zobacz przepis na T-Bone: