Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa znana również jako palczatka cytrynowa, to gatunek trawy z rodziny wiechlinowatych. Jedna z najczęściej stosowanych roślin w krajach azjatyckich. Charakteryzuje się silnym, mocno cytrynowym aromatem, nadającym potrawom wyjątkowego smaku.

Rośnie przeważnie na terenie Ameryki Południowej i Azji i ma długie, cienkie liście. Wspomaga leczenie chorób związanych z układem pokarmowym, łagodzi objawy niestrawności, wzdęć, wymiotów i zaparć, wspomaga metabolizm, obniża cholesterol, reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wspiera leczenie zapalenia stawów i kości, poprawia pamięć i koncentrację oraz wspomaga walkę z infekcjami. Ponadto posiada też właściwości uspokajające i moczopędne. Trawa cytrynowa występuje pod wieloma postaciami.

Ma cytrynowy smak z lekką nutą imbiru. W kuchni zastosowanie znalazła zarówno bulwa, jak i pędy rośliny. Trawa cytrynowa pasuje niemalże do każdego rodzaju potraw. Najlepiej smakuje w połączaniu z mleczkiem kokosowym, kurczakiem i owocami morza. Można ją również dodać do herbaty.

Szukasz przepisu z trawą cytrynową?