Tajskie zielone curry z krewetkami

Tajskie zielone curry z krewetkami

Green Curry to jedno z podstawowych dań kuchni tajskiej, znane i cenione na całym świecie. Na blogach kulinarnych oraz w książkach kucharskich z przepisami azjatyckimi, znajdziesz całą masę różnorodnych pomysłów i wariacji na temat tajskiego curry. Wielbicieli tego tajskiego dania łączy jedno – miłość do ostrych smaków, gdyż zielonemu curry pikanterii nie brakuje. Wbrew pozorom i powszechnie panującym przekonaniom, zielone curry jest ostrzejsze od czerwonego curry. Wszystko za sprawą dodatku sporej ilości zielonej papryczki chili, imbiru

Bazą zielonego tajskiego curry jest pasta curry. Możesz ją kupić w sklepach jako gotową pastę w niewielkim słoiczku lub przygotować samodzielnie od podstaw, zgodnie z przepisem podanym poniżej. Pasta curry to utarte zielone chili, łodygi trawy cytrynowej, imbir i czosnek. Całość dopełnia dodatek zieleniny, czyli świeżej kolendry, liści limonki kaffir i zielone pędy cebulki dymki. Mimo że większość składników wydaje się nieznana lub chociażby rzadko stosowana, miks zielonego curry tworzy doceniane wśród wielu połączenie. Tworząc konkretne danie pastę tą rozrzedza się mleczkiem kokosowym, które dodaje łagodności. Resztę wedle upodobań tworzą ulubione dodatki, przykładowo chrupiące warzywa: groszek cukrowy, cukinia, ogórek, marchewka. Tajski specjał serwuje się z ryżem lub makaronem ryżowym, nie może też zabraknąć dekoracyjnych cząstek limonki.

Tajskie zielone curry z krewetkami i ryżem

5 z 14 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: TajskaTrudność: Średnie
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

80

kcal

Tajskie zielone curry z prawdziwej pasty curry. Możesz przygotować je z krewetkami lub łososiem, jak wolisz.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PASTA CURRY
  • 3 3 zielone papryczki chili

  • 1 pęczek 1 cebuli dymki (tylko zielone części)

  • 2 łodygi 2 trawy cytrynowej

  • 1 kawałek 1 imbiru wielkości kciuka

  • 2 ząbki 2 czosnku ekologicznego

  • 1 pęczek 1 świeżej kolendry

  • 5 listków 5 limonki kaffir

  • 20 ml 20 oleju sezamowego

  • 50 ml 50 sosu sojowego

  • POZOSTAŁE
  • 200 g 200 obranych krewetek lub świeżego łososia wyfiletowanego

  • 300 ml 300 mleczka kokosowego

  • 1 1 czerwona papryczka chili

  • 1/2 1/2 czerwonej papryki

  • 50 g 50 groszku cukrowego

  • 2 2 limonki

  • garść listków bazylii azjatyckiej

  • garść orzeszków ziemnych

  • 200 g 200 ryżu jaśminowego

  • sól

Sposób przygotowania:

  • Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  • PASTA CURRY
  • Łodygi trawy cytrynowej zgnieć, rolując je na przykład wałkiem kuchennym, pomoże to uwolnić więcej aromatu. Zielone papryczki chili, cebulę dymkę pokrój drobno. Przełóż do miski z wodą i kostkami lodu.
  • W kielichu blendera umieść trawę cytrynową, zielone chili, dymkę, imbir, czosnek, listki limonki kaffir i liście kolendry. Całość polej olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozdrobnij do uzyskania gładkiej pasty.
  • Pastę curry przełóż na głęboką patelnię posmarowaną odrobiną oliwy i podsmaż na niewielkiej mocy palnika. Po chwili wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojoną w słupki czerwoną paprykę oraz groszek cukrowy. Warzywa podsmaż do miękkości.
  • Na patelni ułóż jeszcze krewetki / kawałki łososia i podsmaż po obu stronach. Pod sam koniec smażenia krewetki lub filety łososia oprósz szczyptą soli. Całość skrop sokiem wyciśniętym z limonki i zdejmij z ognia.
  • SPOSÓB PODANIA
  • Zielone curry podawaj z porcją ryżu, udekoruj świeżą kolendrą, bazylią tajską, orzeszkami ziemnymi, ćwiartkami limonki i plasterkami ostrej papryczki chili.

Uwagi:

  • Zielone curry możesz także przyrządzić w wersji z kawałkami kurczaka lub w ogóle pominąć dodatek mięsa, ryb i owoców morza.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*