Green Curry to jedno z podstawowych dań kuchni tajskiej, znane i cenione na całym świecie. Na blogach kulinarnych oraz w książkach kucharskich z przepisami azjatyckimi, znajdziesz całą masę różnorodnych pomysłów i wariacji na temat tajskiego curry. Wielbicieli tego tajskiego dania łączy jedno – miłość do ostrych smaków, gdyż zielonemu curry pikanterii nie brakuje. Wbrew pozorom i powszechnie panującym przekonaniom, zielone curry jest ostrzejsze od czerwonego curry. Wszystko za sprawą dodatku sporej ilości zielonej papryczki chili, imbiru
Bazą zielonego tajskiego curry jest pasta curry. Możesz ją kupić w sklepach jako gotową pastę w niewielkim słoiczku lub przygotować samodzielnie od podstaw, zgodnie z przepisem podanym poniżej. Pasta curry to utarte zielone chili, łodygi trawy cytrynowej, imbir i czosnek. Całość dopełnia dodatek zieleniny, czyli świeżej kolendry, liści limonki kaffir i zielone pędy cebulki dymki. Mimo że większość składników wydaje się nieznana lub chociażby rzadko stosowana, miks zielonego curry tworzy doceniane wśród wielu połączenie. Tworząc konkretne danie pastę tą rozrzedza się mleczkiem kokosowym, które dodaje łagodności. Resztę wedle upodobań tworzą ulubione dodatki, przykładowo chrupiące warzywa: groszek cukrowy, cukinia, ogórek, marchewka. Tajski specjał serwuje się z ryżem lub makaronem ryżowym, nie może też zabraknąć dekoracyjnych cząstek limonki.