Wódka

Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy uzyskiwany przez zmieszanie w odpowiednich proporcjach spirytusu rektyfikowanego z wodą. Może mieć charakter czysty, bez dodatków lub smakowy. Zawartość alkoholu etylowego w wódce wynosi nie mniej niż 37,5% obj., zwykle 40% obj.

Może być wykonana przede wszystkim z tradycyjnych surowców: ziemniaków i zbóż albo – w niektórych przypadkach i po umieszczeniu jasnej informacji na opakowaniu – także z innych płodów rolnych fermentowanych poprzez użycie drożdży gorzelniczych. Jeśli wódka ma być uznawana za „polską”, zgodnie z krajowym prawem można ją zrobić wyłącznie na bazie owsa, pszenżyta, żyta, pszenicy, jęczmienia albo ziemniaków. Większość wódek powinna być serwowana mocno schłodzona do temperatury od 6 do 10 stopni.

Do picia tego trunku przeznaczone są konkretne kieliszki. Ich pojemność waha się między 40 a 80 ml. Aby docenić klarowność polskiej wódki, szkło naczyń powinno być idealnie przeźroczyste i bez skazy. Dzięki braku konkretnego smaku oraz barwy, idealnie nadaje się także do komponowania drinków, parzenia herbaty z prądem, a nawet do pieczenia ciast i robienia deserów.

Zobacz koniecznie przepis na: