Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Penne alla vodka – makaron z wódką
Penne alla vodka - makaron z wódką

Penne alla vodka – makaron z wódką

Mogłoby się wydawać że Penne alla Vodka to wymysł kucharza polskiego pochodzenia. Pochodzenie wódki oraz jest popularność kojarzy się głównie z Polską. I tutaj Cię zaskoczę! Gdyż przepis na makaron z sosem pomidorowym z nutą wódki, to typowo włoski specjał. W dodatku makaron z wódką ma długą historię i nie jest jednym z nowoczesnych wymysłów sztuki kulinarnej.

Penne alla vodka

5 od 26 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

5

godz. 
Kalorie

280

kcal

Penne alla vodka to wbrew pozorom tradycyjne danie kuchni włoskiej. Makaron z sosem na bazie pomidorów, z dodatkiem wódki.

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego, surowego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku ekologicznego

  • 1 puszka pomidorów krojonych w kostkę

  • 50 g koncentratu pomidorowego

  • 70 ml wódki

  • 100 ml rzadkiej śmietanki 30 %

  • 200 g makaronu penne

  • chilli w płatkach

  • odrobina soli morskiej

  • 3 łyżki parmezanu w płatkach

  • 30 ml oliwy

  • 30 g masła

Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotuj większą ilość wody z odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć, ugotuj w niej makaron penne al dente.
  • Na głęboką patelnię wlej oliwę i rozgrzej. Dodaj surowy boczek pokrojony w kostkę oraz poszatkowaną cebulę i czosnek. Podsmaż do zarumienienia.
  • Zmniejsz moc palnika i wlej potrzebną ilość wódki. Duś przez kilka minut, do odparowania nadmiaru płynu.
  • Dodaj całą zawartość puszki z krojonymi pomidorami, koncentrat pomidorowy oraz płatki ostrej papryczki. Ponownie duś sos dla odparowania zgromadzonej wody, około 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj, by nic nie przywarło do dna patelni.
  • Do sosu wlej kilka łyżek wody po ugotowanym makaronie, masło oraz płynną śmietankę 30 %. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku niewielką ilością soli morskiej. Może to nie być konieczne, gdyż dodany we wcześniejszym etapie wędzony boczek niekiedy zapewnia wystarczającą słoność potrawy.
  • Odcedzony makaron wymieszaj z sosem, rurki penne powinny całkowicie pokryć się przygotowanym sosem. Nałóż do głębokich talerzy. Posyp parmezanem tartym w płatki.

Uwagi:

  • W wersji wegetariańskiej, wystarczy że pominiesz boczek.

3 komentarze

  1. makaron z wódką brzmi bardzo kusząco

  2. Na początku byłem przekonany że to polski przepis z wódeczką 😀

  3. włoskakucharka

    ten przepis jest mega

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*