Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Penne alla vodka – makaron z wódką
Penne alla vodka - makaron z wódką

Penne alla vodka – makaron z wódką

Mogłoby się wydawać że Penne alla Vodka to wymysł kucharza polskiego pochodzenia. Pochodzenie wódki oraz jest popularność kojarzy się głównie z Polską, ponoć jesteśmy smakoszami wódki. I tutaj Cię zaskoczę! Gdyż przepis na makaron z sosem pomidorowym z nutą wódki, to typowo włoski specjał. W dodatku makaron z wódką ma długą historię i nie jest jednym z nowoczesnych wymysłów sztuki kulinarnej.

Penne alla vodka inspirowane przepisem Gigi Hadid

Penne alla vodka inspirowane przepisem Gigi Hadid

4 z 68 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

280

kcal

Penne alla vodka – słynny makaron z przepisu opublikowanego przez Gigi Hadid. Makaron z pomidorami i wódką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 boczku wędzonego, surowego

  • 1 1 cebula

  • 2 ząbki 2 czosnku ekologicznego

  • 1 puszka 1 pomidorów krojonych w kostkę

  • 50 g 50 koncentratu pomidorowego

  • 70 ml 70 wódki

  • 100 ml 100 rzadkiej śmietanki 30 %

  • 200 g 200 makaronu penne

  • chilli w płatkach

  • odrobina soli morskiej

  • 3 łyżki 3 parmezanu w płatkach

  • 30 ml 30 oliwy

  • 30 g 30 masła


Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotuj większą ilość wody z odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć, ugotuj w niej makaron penne al dente.
  • Na głęboką patelnię wlej oliwę i rozgrzej. Dodaj surowy boczek pokrojony w kostkę oraz poszatkowaną cebulę i czosnek. Podsmaż do zarumienienia.
  • Zmniejsz moc palnika i wlej potrzebną ilość wódki. Duś przez kilka minut, do odparowania nadmiaru płynu.
  • Dodaj całą zawartość puszki z krojonymi pomidorami, koncentrat pomidorowy oraz płatki ostrej papryczki. Ponownie duś sos dla odparowania zgromadzonej wody, około 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj, by nic nie przywarło do dna patelni.
  • Do sosu wlej kilka łyżek wody po ugotowanym makaronie, masło oraz płynną śmietankę 30 %. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku niewielką ilością soli morskiej. Może to nie być konieczne, gdyż dodany we wcześniejszym etapie wędzony boczek niekiedy zapewnia wystarczającą słoność potrawy.
  • Odcedzony makaron wymieszaj z sosem, rurki penne powinny całkowicie pokryć się przygotowanym sosem. Nałóż do głębokich talerzy. Posyp parmezanem tartym w płatki.

Uwagi:

  • W wersji wegetariańskiej, wystarczy że pominiesz boczek.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

3 komentarze

  1. makaron z wódką brzmi bardzo kusząco

  2. Na początku byłem przekonany że to polski przepis z wódeczką 😀

  3. włoskakucharka

    ten przepis jest mega

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*