Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska jest różnorodna i bogata w wiele pysznych dań. Dużą rolę odgrywają w nich przyprawy takie jak: koper, ostra lub słodka papryka, liście laurowe, imbir, goździki, cynamon, mięta, tymianek, estragon, bazylia, rozmaryn, cząber, szafran, kminek, a także czosnek. Bardzo często dodawane do potraw są orzechy włoskie, a także orzechy laskowe, migdały, które również stanowią podstawę słodkich deserów. Pełna jest różnego rodzaju przekąsek.

Potrawy kuchni gruzińskiej powstają na bazie naturalnych produktów, są treściwe i bardzo aromatyczne. Najpopularniejszym daniem tej kuchni jest chaczapuri, czyli zapiekany placek nadziewany serem oraz chinkali, czyli pierożki z mięsnym, serowym, grzybowym lub warzywnym nadzieniem. Gruzini jadają dużo potraw mięsnych, głównie z drobiu, wołowiny, cielęciny, baraniny i wołowiny. Są to np. charczo, czanachi, mcwadi czy kubdari. Niezwykle popularny jest tam sposób przyrządzania mięsa, czyli szaszłyki pieczona na grillu opalanym drewnem. Takie mięso nazywane jest tam shaslikiem. Do mięs podawane są sosy i pasty na bazie warzyw i przypraw.

Sery to podstawa na gruzińskim stole. Do wyboru jest cała gama: owcze, kozie, krowie, podpuszczkowe, przechowywane w solance, wędzone lub dojrzewające. Często krojone są w mniejsze kawałki i wykładane na dużych drewnianych deskach. Na deser Gruzini lubią zajadać się tamtejszym przysmakiem, czyli czurczelą. To orzechy włoskie nadziewane na sznurek i zanurzane w gorącym soku z winogron zagęszczonym mąką kukurydzianą. Po ostygnięciu wyglądają jak batoniki.

Zobacz przepisy kuchni gruzińskiej:

Wino stanowi ważny element w kulturze kulinarnej Gruzji. Jest nie tylko biesiadnym dodatkiem, ale także dobrem narodowym. Dlatego tak ważna jest sztuka spożywania wina, która nazywa się tam suprą, a wznoszącym toast- tamadą. Osoby wznoszące toast mogą wygłaszać je bardzo długo,często poetyckim językiem.

Kuchnia gruzińska zaliczana jest do tych zdrowych kuchni. Chociaż spożywają duże ilości mięsa i sera, to serwowane do nich dodatki balansują uczucie ciężkości. Poza tym przyprawy, najczęściej pikantne i wyraziste również mają wpływ na to, że potrawy stają się lżejsze.