Chaczapuri i chinkali to gruzińskie specjały wobec których nie można przejść obojętnie będąc na wycieczce w Gruzji. Ciężko nie spotkać się z nimi odwiedzając gruzińskie restauracje. Chinkali to tradycyjne gruzińskie pierogi zawinięte na kształt sakiewki, wypełnione mięsnym klopsem oraz “soczkiem” z aromatycznego bulionu.
Pierogi gruzińskie z mięsnym farszem
20
sztuk30
min.10
min.180
kcalGruzińskie pierożki nadziewane mięsem mielonym i bulionem. Sakiewki z ciasta pierogowego z mięsnym farszem.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- MIĘSNY FARSZ
500 g 500 mielonej baraniny lub wołowiny (lub mieszaniny obu mięs)
1 1 cebula żółta
1 łyżka 1 posiekanej natki pietruszki
1 łyżka 1 listków kolendry świeżo posiekanych
250 ml 250 wystudzonego bulionu jarzynowo – wołowego
sól i grubo zmielony czarny pieprz
- CIASTO NA CHINKALI
500 g 500 mąki pszennej typ 450
200 ml 200 gorącej wody
1/3 łyżeczki 1/3 drobnej soli morskiej
1 łyżka 1 oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- FARSZ Z MIĘSEM MIELONYM
- Cebulę poszatkuj bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulkę. Odstaw by przestygła.
- Przygotowanie pierożków rozpocznij od przyrządzenia mięsnego farszu chinkali. Do misy przełóż surowe mięso mielone, podsmażoną cebulę, posiekaną zieleninę, bulion warzywno wołowy i przyprawy. Nadzienie zagniataj dłonią rozdrabniając włókna mięsa, łącząc wszystko w spójną masę (cały bulion musi zostać wchłonięty).
- CIASTO CHINKALI
- Mąkę pierogową przesiej przez sito na stolnicę. W kopce mąki uformuj dołek, do którego wsyp sól wlej oliwę oraz stopniowo zagniatając ciasto wlewaj gorącą wodę. Energicznie wyrób elastyczne, gładkie ciasto (będzie nieco twardsze i bardziej zbite niż ciasto na tradycyjne polskie pierogi).
- Powstałe ciasto podziel na 3 części. Podczas wałkowania 1 części, pozostałe nakryj garnkiem lub miską zapobiegając nadmiernemu wysychaniu ciasta. Ciasto rozwałkuj dość cienko, jednak bez widocznych prześwitów.
- Wykrawaj kółka o średnicy około 13 centymetrów. Na środek każdego kółeczka nałóż łyżką porcję mięsnego farszu zbitego palcami w kulkę. Brzegi ciasta sklej formując sakiewkę.
- Pierożki wrzucaj na osolony wrzątek i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj 10 minut (surowe mięso musi mieć czas na ugotowanie się). Z podanych proporcji ciasta pierożki gotuj w dużym garnku na 2 – 3 tury. Uważaj by podczas gotowania pierożki nie przykleiły się do dna garnka, a woda delikatnie mrugała – intensywne bulgotanie wody może zniszczyć delikatne pierożki. Ugotowane chinkali wyłów delikatnie łyżką cedzakową. Podawaj od razu udekorowane świeżą zieleniną.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizzeProste ciasto na pierogi
Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami
Ciasto francuskie z kremowym serkiem i pomidorkami
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto ze śliwkami