Znakomita przekąska wedle gruzińskiego przepisu. Pieczone plastry bakłażana nadziane musem z orzechów włoskich i świeżej kolendry. Udekorowane tradycyjnie słodkimi pestkami granatu.
Badridżani roladki z bakłażana po gruzińsku
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
30
porcjePrzygotowanie
20
min.Pieczenie
20
min.Kalorie
280
kcalGruzińska przekąska w postaci roladek z pieczonego bakłażana, nadzianych musem z orzechów włoskich i kolendry. Udekorowane soczystymi pestkami granatu.
Składniki:
4 bakłażany o łącznej masie około 1 kg
200 g obranych orzechów włoskich
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku BIO
1/2 doniczki świeżej kolendry
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki oliwy z oliwek + odrobina do skropienia bakłażana podczas pieczenia
1 owoc granatu
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż w 0,5 cm plastry. Każdy płat posolić niewielką ilością soli i odstawić na bok, dzięki temu pozbędziemy się niepożądanej goryczki.
- Plastry bakłażana układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
- KREM ORZECHOWY
- Orzechy włoskie, ząbki czosnku, papryczkę chili umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. W miarę możliwości jak najkrócej, by nie rozdrabniać orzechów w pełni. Konsystencja powinna przypominać grudkowate masło orzechowe.
- Do pasty orzechowej dodajemy stopniowo ocet winny, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Wsypujemy posiekane listki świeżej kolendry. Rozcieramy pastę przy pomocy łyżki. Doprawiamy do smaku solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem.
- Plastry bakłażana smarujemy niewielką ilością pasty orzechowej i zwijamy w roladki wzdłuż dłuższej krawędzi. Układamy na półmisku i dekorujemy dużą ilością pestek soczystego granatu.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Mini roladki tortillie z papryką i sałatą lodowąRoladki z faszerowanego bakłażana
Roladki z ogórka i twarożku z rzodkiewką
Rolady śląskie nadziewane boczkiem i ogórkiem
Pizza Vegetariana. Pizza wegetariańska
Gazpacho – chłodnik arbuzowo pomidorowy