Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Badridżani roladki z bakłażana po gruzińsku
Badridżani roladki z bakłażana po gruzińsku

Badridżani roladki z bakłażana po gruzińsku

Znakomita przekąska wedle gruzińskiego przepisu. Pieczone plastry bakłażana nadziane musem z orzechów włoskich i świeżej kolendry. Udekorowane tradycyjnie słodkimi pestkami granatu.

Badridżani roladki z bakłażana po gruzińsku

5 od 17 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: GruzińskiTrudność: Łatwe
Porcje

30

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

280

kcal

Gruzińska przekąska w postaci roladek z pieczonego bakłażana, nadzianych musem z orzechów włoskich i kolendry. Udekorowane soczystymi pestkami granatu.

Składniki:

  • 4 bakłażany o łącznej masie około 1 kg

  • 200 g obranych orzechów włoskich

  • 1 papryczka chili

  • 2 ząbki czosnku BIO

  • 1/2 doniczki świeżej kolendry

  • 1 łyżka octu z białego wina

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek + odrobina do skropienia bakłażana podczas pieczenia

  • 1 owoc granatu

Sposób przygotowania:

  • Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż w 0,5 cm plastry. Każdy płat posolić niewielką ilością soli i odstawić na bok, dzięki temu pozbędziemy się niepożądanej goryczki.
  • Plastry bakłażana układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
  • KREM ORZECHOWY
  • Orzechy włoskie, ząbki czosnku, papryczkę chili umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. W miarę możliwości jak najkrócej, by nie rozdrabniać orzechów w pełni. Konsystencja powinna przypominać grudkowate masło orzechowe.
  • Do pasty orzechowej dodajemy stopniowo ocet winny, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Wsypujemy posiekane listki świeżej kolendry. Rozcieramy pastę przy pomocy łyżki. Doprawiamy do smaku solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Plastry bakłażana smarujemy niewielką ilością pasty orzechowej i zwijamy w roladki wzdłuż dłuższej krawędzi. Układamy na półmisku i dekorujemy dużą ilością pestek soczystego granatu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*