Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska

Meksyk to wielki kraj, rozciąga się od granicy ze Stanami Zjednoczonymi na północy aż po dalekie krainy na południu. Tak rozciągnięty geograficznie kraj z oczywistych względów nie może mieć ujednoliconej kuchni. I właśnie tak jest w przypadku kuchni meksykańskiej, która mimo cech wspólnych w wielu rejonach jest też zróżnicowana. Skupmy się jednak na tym, co jest wspólne dla całej kuchni meksykańskiej.

Kuchnię meksykańską dzielimy ze względu na jej zróżnicowanie regionalne, czyli północną, zachodnią, znad Zatoki, a także z terenów centralnych Meksyku, gdzie wyróżnia się kuchnię z Bajio, z Aguascalientes, michoacańską oraz kuchnię z Tlaxcali. Kuchnia meksykańska łączy w sobie wpływy Indian i konkwistadorów, którzy odcisnęli się na całej kulturze środkowej Ameryki. Jest to kuchnia bazująca na produktach strączkowych (w Meksyku można znaleźć ponad 200 gatunków fasoli), paprykach i produktach kukurydzianych. Dawniej w Meksyku nie hodowano zwierząt (poza indykami) stąd też dania mięsne są ograniczone. Dziś, wśród mięs króluje tam wołowina i wieprzowina, lecz to naleciałości z terenów USA. Kuchnia meksykańska jest kuchnią pikantną. To ze względu na używanie papryczek chilli do większości potraw. Wśród pieczywa, w meksyku królują tortille zarówno z kukurydzy (tereny południa kraju) jak i z pszenicy (na północy kraju).

Typowe dania i składniki kuchni meksykańskiej to burrito, ceviche, enchiladas, guacamole, nachos, quesadilla, salsa, tacos i tortilla. Popularne napoje w kuchni meksykańskiej to Sangria, Sangrita i Margarita,

Zobacz popularne dania kuchni meksykańskiej: