Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka jest bardzo zróżnicowana. Jest dość tłusta. Słynne są golonka, kiełbasy oraz pieczeń. Wykorzystuje bardzo podobne produkty do tych stanowiących esencję kuchni polskiej. Można w niej spotkać wpływy włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, polskie, czeskie i słowackie. Powszechnie korzysta się w niej z wieprzowiny, kapusty czy ziemniaków. Bardzo ważnym elementem całej niemieckiej kultury, a zatem nie tylko kuchni, jest piwo.

Bardzo często stanowi ono nie tylko odrębny element posiłku, ale wykorzystywane jest również jako składnik do przyrządzania licznych, tradycyjnych dań. Tradycyjne niemieckie piwo nie jest pasteryzowane, co pozwala na wydobycie prawdziwego smaku i aromatu tego chmielowego napoju. Najpopularniejszym gatunkiem jest tradycyjny Pilsner. Największą biesiadą niemiecką jest Oktoberfest – święto piwa, podczas którego ten złocisty trunek leje się strumieniami. Kuchnia niemiecka ma trzy główne, najbardziej charakterystyczne cechy:połączenie smaku słodkiego z kwaśnym,ziemniaki stanowią częsty dodatek do niemieckich potraw ( są serwowane do naleśników, sałatek i knedli) oraz fakt, że kiełbasy i mięsa to niemiecka duma narodowa.

Na śniadanie spożywa się najczęściej chleb z wędliną, serami, gotowanymi jajkami, a często również konfiturami. Głównym posiłkiem dnia jest obiad,jedzony koło południa,który najczęściej obejmuje mięso z dodatkami. Kolacja jest tradycyjnie mniejsza i podawana na zimno. Często poprzedza ją podwieczorek, znany jako Kaffee und Kuchen, czyli ciasto i kawa.

Polecane przepisy kuchni niemieckiej:

Kuchnia niemiecka należy do najmniej zdrowych w całej Europie. Jest zdecydowanie zbyt obfita w kwasy tłuszczowe nasycone i węglowodany, także cukier, a zawiera mało świeżych warzyw i owoców. Na jej korzyść przemawia prawdopodobnie jedynie częste wykorzystanie kiszonej kapusty.

Wieprzowina stanowi więcej niż połowę dań. Mowa nie tylko o duszonym mięsie, ale także o wędlinach. W całych Niemczech produkuje się dziś nawet 1500 rodzajów kiełbas, a do najsłynniejszych należy zaliczyć parówki frankfurterki, klasyczne, najchętniej grillowane, mini kiełbaski czy serdelki.