Przepis | Strona główna | Sałatki | Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków
Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków

Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków

Oczywiście sałatkę ziemniaczaną można przyrządzać o każdej porze roku. Nawet poza sezonem na świeże polskie ziemniaki. W asortymencie Lidla znajdziemy przez cały rok ziemniaki lepszej jakości lub konkretnie określone jako sałatkowe.

Sałatka z ziemniaków to niezwykle smaczna sałatka, pasująca do obiadu i dań z grilla. Poprzez gotowanie ziemniaków w mundurkach, ziemniaki zawierają wszystkie cenne mikro i makroelementy. Dlatego sałatka poza pysznym smakiem i pożywnymi właściwościami, jest też wartościowym posiłkiem. Jak to w kuchni niemieckiej.

Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków

Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków

5 z 12 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkiKuchnia: NiemieckaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

145

kcal

Pyszna sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków gotowanych w mundurkach. Sałatka według niemieckiego przepisu na Kartoffelsalat. Do grilla i obiadu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 700 g 700 młodych ziemniaków najlepiej drobnych

  • 1 1 cebula

  • 3 3 ogórki konserwowe

  • Kilka rzodkiewek

  • Kilka gałązek szczypiorku

  • 50 g 50 majonezu Kieleckiego

  • 50 g 50 kwaśnej śmietany gęstej 12 lub 18%

  • 2 łyżki 2 musztardy

  • Świeżo zmielony pieprz i sól morska

  • OPCJONALNIE
  • 100 g 100 boczku


Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Gotujemy do miękkości, ale ziemniaki nie powinny się rozpadać. Rzodkiewkę w różowej skórce gotujemy przez 10 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostudzenia.
  • Ugotowane ziemniaki i rzodkiewkę oraz ogórki konserwowe kroimy w plasterki. Cebulę i szczypiorek szatkujemy drobno. Jeśli używamy boczku, należy pokroić go w grube plastry i podsmażyć do chrupkości.
  • Przygotowujemy sos poprzez połączenie majonezu, gęstej śmietany i musztardy z przyprawami. Najlepiej wymieszać je rogolką lub rózgą kuchenną, by nie powstały żadne grudki.
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatkę podajemy najlepiej w temperaturze pokojowej, ale nie na zimno prosto z lodówki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. Myśli Potarganej

    Jaki fajny przepis 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*