Przepis | Strona główna | Sałatki | Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków
Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków

Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków

Oczywiście sałatkę ziemniaczaną można przyrządzać o każdej porze roku. Nawet poza sezonem na świeże polskie ziemniaki. W asortymencie Lidla znajdziemy przez cały rok ziemniaki lepszej jakości lub konkretnie określone jako sałatkowe.

Sałatka z ziemniaków to niezwykle smaczna sałatka, pasująca do obiadu i dań z grilla. Poprzez gotowanie ziemniaków w mundurkach, ziemniaki zawierają wszystkie cenne mikro i makroelementy. Dlatego sałatka poza pysznym smakiem i pożywnymi właściwościami, jest też wartościowym posiłkiem

Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkiKuchnia: NiemieckaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

145

kcal

Pyszna sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków gotowanych w mundurkach. Sałatka według niemieckiego przepisu na Kartoffelsalat. Do grilla i obiadu.

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków najlepiej drobnych

  • 1 cebula

  • 3 ogórki konserwowe

  • Kilka rzodkiewek

  • Kilka gałązek szczypiorku

  • 50 g majonezu Kieleckiego

  • 50 g kwaśnej śmietany gęstej 12 lub 18%

  • 2 łyżki musztardy

  • Świeżo zmielony pieprz i sól morska

  • OPCJONALNIE
  • 100 g boczku


Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Gotujemy do miękkości, ale ziemniaki nie powinny się rozpadać. Rzodkiewkę w różowej skórce gotujemy przez 10 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostudzenia.
  • Ugotowane ziemniaki i rzodkiewkę oraz ogórki konserwowe kroimy w plasterki. Cebulę i szczypiorek szatkujemy drobno. Jeśli używamy boczku, należy pokroić go w grube plastry i podsmażyć do chrupkości.
  • Przygotowujemy sos poprzez połączenie majonezu, gęstej śmietany i musztardy z przyprawami. Najlepiej wymieszać je rogolką lub rózgą kuchenną, by nie powstały żadne grudki.
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatkę podajemy najlepiej w temperaturze pokojowej, ale nie na zimno prosto z lodówki.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Myśli Potarganej

    Jaki fajny przepis 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*