Przepis | Strona główna | Dania główne | Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku
Golonka pieczona w piwie i miodzie

Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku

Tłuściutkie mięso ze świńskich golonek jest odbierane dość kontrowersyjnie. Z jednej strony zawiera olbrzymią ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jest tłuste i co za tym idzie wydaje się ciężkie. Z drugiej strony zawiera dużą ilość kolagenu i elastyny, dostarcza żelaza i witamin z grupy B które w tym połączeniu są łatwo przyswajalne.

My od czasu do czasu lubimy zjeść kawałek czegoś tłustszego, w końcu nie jemy tego na co dzień. Myślę że spożywanie golonki 3 razy do roku, nie powinno nikomu zaszkodzić.

Golonka pieczona w piwie i miodzie

5 od 20 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: BawarskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie i pieczenie

3

godz. 
Kalorie

230

kcal

Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu i musztardy. Kawał rozkosznie tłustego mięsa według bawarskiego przepisu.

Składniki:

  • GOTOWANA GOLONKA
  • 4 golonki wieprzowe tylne ze skórką

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka korzeń

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • 1 por

  • 3 ząbki czosnku ekologicznego

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sól i granulki pieprzu

  • MARYNATA DO PIECZENIA
  • 300 ml jasnego piwa

  • 50 ml płynnego miodu

  • 250 ml wywaru z gotowania golonek

  • 30 g musztardy miodowej

  • 3 ząbki czosnku


Sposób przygotowania:

  • GOTOWANIE GOLONEK
  • Golonki umyj w włóż do dużego garnka wraz z ze wszystkimi warzywami i potrzebnymi przyprawami. Jarzynki najpierw obierz i pokrój w mniejsze części. Zalej zimną wodą i gotuj przez 1,5 godziny.
  • PIECZENIE GOLONKI W PIWIE
  • Ugotowane golonki umieść w dużym naczyniu żaroodpornym. Do naczynia włóż także ząbki czosnku, po wcześniejszym rozgnieceniu ich (np. tłuczkiem do kotletów).
  • W osobnym rondelku przygotuj marynatę: rozmieszaj ze sobą piwo, miód, musztardę i wywar po gotowaniu golonek. Marynatę wlej do naczynia żaroodpornego polewając golonki.
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 30 minut pieczenia odbywa się bez przykrycia. Podczas ostatnich 30 minut staraj się też kilka razy otworzyć piekarnik i polać golonkę sosem zgromadzonym na dnie naczynia żaroodpornego.

Uwagi:

  • Golonkę koniecznie serwuj z musztardą, która doskonale podkreśla jej smak. Możesz podawać ją z ugotowanymi ziemniakami.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Golonkę przygotowuje się długo, ale dla tego smaku warto poczekać na nią nawet kilka godzin

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*