Przepis | Strona główna | Dania główne | Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku
Golonka pieczona w piwie i miodzie

Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku

Tłuściutkie mięso ze świńskich golonek jest odbierane dość kontrowersyjnie. Z jednej strony zawiera olbrzymią ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jest tłuste i co za tym idzie wydaje się ciężkie. Z drugiej strony zawiera dużą ilość kolagenu i elastyny, dostarcza żelaza i witamin z grupy B które w tym połączeniu są łatwo przyswajalne.

My od czasu do czasu lubimy zjeść kawałek czegoś tłustszego, w końcu nie jemy tego na co dzień. Myślę że spożywanie golonki 3 razy do roku, nie powinno nikomu zaszkodzić.

Golonka pieczona w piwie i miodzie

5 od 7 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: BawarskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie i pieczenie

3

godz. 
Kalorie

230

kcal

Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu i musztardy. Kawał rozkosznie tłustego mięsa według bawarskiego przepisu.

Składniki:

  • GOTOWANA GOLONKA
  • 4 golonki wieprzowe tylne ze skórką

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka korzeń

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • 1 por

  • 3 ząbki czosnku ekologicznego

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sól i granulki pieprzu

  • MARYNATA DO PIECZENIA
  • 300 ml jasnego piwa

  • 50 ml płynnego miodu

  • 250 ml wywaru z gotowania golonek

  • 30 g musztardy miodowej

  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  • GOTOWANIE GOLONEK
  • Golonki umyj w włóż do dużego garnka wraz z ze wszystkimi warzywami i potrzebnymi przyprawami. Jarzynki najpierw obierz i pokrój w mniejsze części. Zalej zimną wodą i gotuj przez 1,5 godziny.
  • PIECZENIE GOLONKI W PIWIE
  • Ugotowane golonki umieść w dużym naczyniu żaroodpornym. Do naczynia włóż także ząbki czosnku, po wcześniejszym rozgnieceniu ich (np. tłuczkiem do kotletów).
  • W osobnym rondelku przygotuj marynatę: rozmieszaj ze sobą piwo, miód, musztardę i wywar po gotowaniu golonek. Marynatę wlej do naczynia żaroodpornego polewając golonki.
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 30 minut pieczenia odbywa się bez przykrycia. Podczas ostatnich 30 minut staraj się też kilka razy otworzyć piekarnik i polać golonkę sosem zgromadzonym na dnie naczynia żaroodpornego.

Uwagi:

  • Golonkę koniecznie serwuj z musztardą, która doskonale podkreśla jej smak. Możesz podawać ją z ugotowanymi ziemniakami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*