Kuchnia skandynawska to ogólne pojęcie, pod którym można znaleźć smaki duńskie, norweskie i szwedzkie. Kusi swoją tradycją i subtelnym smakiem. Charakterystyczne smaki kształtowały się w czasach wikingów. W kuchni dominują ryby. Dzięki ogromnej skali przemysłu rybołówczego śledzie, łososie, makrele czy dorsze są tanie i tak powszechne, że przygotowuje się z nich nie tylko dania obiadowe i sałatki, ale nawet ciasta i zapiekanki. Szlagierem jest również pieczywo żytnie dostępne w szerokiej gamie kształtów i rozmiarów, łącznie z szalenie popularnych chlebem chrupkim.
Z żyta i drożdży przyrządza się nawet słodkie ciemnobrązowe bochenki zwane Vörtbröd czy limpa i podawane głównie na święta. Poza tym je się dość dużo słodkich wypieków doprawianych ulubionym cynamonem i kardamonem oraz owocami. Skandynawia jest rajem jagód, jeżyn, żurawin, ale także mniej znanych owoców jagodowych takich jak borówka czerwona czy moroszka, będąca odmianą maliny. Przyrządza się z nich konfitury, sosy, soki, a nawet zupy i podaje od śniadania przez obiad, aż po deser.
Wśród warzyw królują natomiast ziemniaki, buraki, rzepa i marchew, ale także bardzo popularne grzyby leśne, a z bardziej egzotyczny pomysłów pokrzywy. Śniadania skandynawskie są najczęściej lekkie i nierzadko ograniczają się do kawy z ciastkami, np. popularnymi bułeczkami cynamonowymi (Kannelbulle) lub szafranowymi. Alternatywnie spożywa się również chleb z masłem i dżemem. Ponadto koło 14.00-15.00 podaje się często słodkie zakąski z kawą lub herbatą.
Polecane przepisy kuchni skandynawskiej:
- Toscakaka skandynawskie ciasto z karmelizowanymi migdałami
- Pstrąg smażony z masłem pietruszkowym i cytryną
- Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką
Święta Bożego Narodzenia są celebrowane bardzo hucznie i z doskonałą oprawą kulinarną. Poza pierniczkami wypieka się inne ciastka i bułeczki, a ze słonych dań dominują oczywiście ryby. Popularne są również ryżowe puddingi, duszona kapusta czerwona czy karmelizowane ziemniaki.
Niewątpliwą zaletą kuchni skandynawskiej jest jej prostota, która m.in. przekłada się na stosunkowo niewielką ilość dań smażonych. Preferowane są potrawy gotowane, suszone, surowe, a ryby często się grilluje.Popularność korzennych przypraw doskonale sprzyja trawieniu.