Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką
Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką

Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką

Ekspresowe i proste ciasto jogurtowe czyli z dodatkiem jogurtu naturalnego, który zapewnia przyjemną wilgotność. Nieskomplikowany placek bez dodatków i bez masy. Możesz oprószyć go z wierzchu cukrem pudrem, taki słodki pyłek najlepiej zwieńczy delikatne i puszyste ciasto. Dla nas to ciasto awaryjne, kiedy zachce się słodkiej przekąski do popołudniowej kawy. Prostota składników sprawia że placuszek lubią także dzieci, więc możemy je uraczyć kawałeczkiem jogurtowego ciasta, na pewno nie pogardzi.

Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką

Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką

4 z 40 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Desery i wypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

35

min.
Kalorie

210

kcal

Proste ciasto jogurtowe bez masy i bez konieczności użycia miksera. Ciasto z jogurtem naturalnym do popołudniowej kawy.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 3 jajka z chowu ściółkowego

  • 200 g 200 jogurtu naturalnego

  • 200 ml 200 oleju rzepakowego

  • 1/2 łyżeczki 1/2 olejku z prawdziwą wanilią

  • 350 g 350 mąki pszennej

  • 1 łyżeczka 1 czubata proszku do pieczenia

  • 200 g 200 zwykłego cukru

  • PO UPIECZENIU
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Sposób przygotowania:

  • W dużej misie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej mokre składniki: jogurt naturalny, całe jajka, olej rzepakowy i olejek waniliowy.
  • W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz zwykły cukier. Mieszankę suchych składników przesyp do mokrych, wymieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (możesz wymieszać łyżką, rózgą kuchenną lub krótko mikserem elektrycznym).
  • Masę przelej do blaszki o wymiarach około 25 x 30 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni grzanie góra, dół. Piecz przez 35 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  • Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia na kuchennym blacie. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Uwagi:

  • Jogurt naturalny możesz zastąpić maślanką, kefirem lub jogurtem greckim. W każdym przypadku ciasto się uda smakowicie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

8 komentarzy

  1. Paulina

    Polecam dodać zamiast wanilii to olejek migdałowy tyle samo co w przepisie

  2. Czy mogę upiec ciasto z owocami?

  3. Hej czy wymiary blaszki aby na pewno są poprawnie podane?? Bo na zdjęciu ciasto raczej z keksowki??

  4. Agnieszka

    Pyszne. Pieklam dwa dni pod rzad bo tak szybko zniklo

  5. Genialne imwga szubkie w przygotowaniu. Niemalże minimalny nakład pracy. O to mi chodziło. Dziękuję 😊 ciasto zniknęło w mgnieniu oka wiec zaraz szybciutko powstało drugie 🤭

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*