Toscakaka skandynawskie ciasto z karmelizowanymi migdałami

Toscakaka skandynawskie ciasto z karmelizowanymi migdałami

Toscakaka to moja miłość od pierwszego wejrzenia sprzed kilku lat. Miłość do ciasta jest niekończąca się. To jeden z przepisów, do którego często powracam. Ponadto ciasto obdarzają uczuciem także wszyscy wokół degustujący się nim. Moi goście i rodzina doskonale znają poniższy wypiek, w postaci miękkiego ciasta ucieranego z praliną z karmelizowanych płatków migdałów. Przez ten szmat czasu placek migdałowy zyskał wielu wielbicieli i miłośników. Nie poznałam ani jednej osoby której skandynawski specjał nie przypadłby do gustu.

Tajemnicą prawidłowego wypieku ciast ucieranych jest dopilnowanie zasady, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej kilka godzin wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Druga zasada niezbędna do odniesienia sukcesu to przesianie przez sito mąki i proszku do pieczenia. Jeśli te dwa punkty zostaną sumiennie spełnione, nie ma mowy o zakalcu.

Upieczone ciasto jest wdzięczne i apetyczne. Karmelowa pralina z płatków migdałowych i cukru trzcinowego pokrywa kawałki puszystego ciasta. Polewa delikatnie spływa, lekko chrupie, jednak nie tworzy się z niej twarda skorupa. Dlatego to perfekcyjne ciasto do kawy i na podwieczorek.

Ciasto ucierane z płatkami migdałów w karmelu

Ciasto ucierane z płatkami migdałów w karmelu

5 z 30 głosów
Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Średnia
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

195

kcal

Skandynawski przepis na puszyste ciasto ucierane z praliną z karmelizowanych płatków migdałów. Polewa lekko przypomina solony karmel z migdałami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

CIASTO UCIERANE:

  • 3 3 jajka z wolnego wybiegu

  • 100 g 100 drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • 50 g 50 masła

  • 50 g 50 gęstej śmietany 18 %

  • 150 g 150 mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • KARMELIZOWANE MIGDAŁY
  • 200 g 200 migdałów w płatkach

  • 120 g 120 cukru trzcinowego dry demera

  • 120 g 120 masła

  • 50 ml 50 mleka

  • szczypta szczypta soli morskiej

Ciasto ucierane:

  • Zimne masło należy roztopić w garnuszku i przestudzić. Rozpuszczone masło nie może być gorące, tylko letnie. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, by pozbawić je grudek.
  • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Przygotowujemy blaszkę (moja ma wymiary 24 x 24 cm), wykładamy ją papierem do pieczenia.
  • Oddzielamy żółta jaja od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Kiedy będzie już puszysta i biała, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mieszaninę miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach wlewamy ostudzone płynne masło, gęstą śmietankę 18 % oraz wsypujemy mieszaninę mąki i proszku do pieczenia. Po każdej turze delikatnie mieszamy szpatułką lub przez kilka sekund mikserem. Nie można mieszać długo i intensywnie, ponieważ ucieknie całe powietrze a masa zostanie pozbawiona objętości. Jednak jednocześnie trzeba to zrobić dokładnie by nie powstały grudki mąki.
  • Gotową masę przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Ciasto powinno piec się na środkowym poziomie wysokości, wtedy będzie piekło się równomiernie.
  • PRALINA MIGDAŁOWA
  • Gdy nasze ciasto piecze się w piekarniku, możemy zacząć przygotowywać karmelową polewę. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki praliny migdałowej.
  • Gotujemy je na niewielkim ogniu przez 10 minut, co chwilę mieszając by uniknąć przypalenia. Masa powinna zgęstnieć, ale nie powinna stać się ciemnobrązowa. Pralinę odstawiamy z ognia. Ponownie podgrzewamy ją kiedy nasze ciasto ucierane będzie już prawie w pełni upieczone.
  • Ciasto wyciągamy z piekarnika, od razu temperaturę pieczenia zwiększamy do 200 stopni. Polewę równomiernie wylewamy na ciasto i wkładamy je ponownie do piekarnika na 5 minut, by wierzchnia warstwa lekko się przyrumieniła.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*