Kuchnia turecka, kuchnia pochodząca z terytorium Turcji. Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium Osmańskiego. To, co najbardziej charakterystyczne dla kuchni tego kraju to przede wszystkim swoboda w łączeniu prostych, rozmaitych smaków i składników. Bazuje na składnikach dobrej jakości. Świeże mięso zazwyczaj jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka, a także przyprawy korzenne np.: cynamon, to kwintesencja kuchni tureckiej.
Wiele potraw z tego kraju rozpowszechniło się już na całym świecie, czego doskonałym przykładem jest słynny kebab, który zaaklimatyzował się w wielu krajach jako doskonała, szybka przekąska. Tradycyjne tureckie menu dzienne składa się ze śniadania, które jest dość skromne, ale smaczne. Króluje chleb, nabiał w postaci serów , miód, a także oliwki. Czasami na śniadanie serwuje się również świeże warzywa.Do najczęściej konsumowanych przystawek w Turcji zaliczyć można sałatki niezbyt skomplikowane na bazie świeżych warzyw, ser zapiekany z warzywami czy tureckie placki z rozmaitymi farszami – duże i podłużne zwane pide, lub mniejsze i cieńsze lahmacun.
Przystawki podaje się także tuż przed daniem obiadowym, podobnie z resztą jak zupy, których w tym kraju nie brakuje. Przyrządza się je z samych warzyw lub warzyw z mięsem. Popularną zupą jest zupa pomidorowa. Często szczególnie w rejonach nadmorskich jada się zupy rybne lub z zielonego groszku. Po zupie lub przystawce je się danie główne. W kuchni tureckiej królują dania na bazie mięsa, ale także warzyw oraz ryżu.
Ciekawe przepisy kuchni tureckiej:
- Jajka po turecku z jogurtem greckim i palonym masłem
- Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku
- Wytrawne koreczki z zimnym arbuzem
Kuchnia turecka słynie ze wspaniałych łakoci, na których czele stoi wytwarzana z masy sezamowej chałwa o przeróżnych smakach. Pełno tutaj orzechowych dodatków i bakalii oraz miodu i słodkich syropów, które dodaje się do ciast i ciasteczek. Przykładem jest słodka i kleista baklava.
Turcy uwielbiają herbatę, którą pije się ze szklanek o kształcie tulipanów. Jednak w ich kraju podawana jest jako bardzo słodki i mocny napój. Jednak narodowym trunkiem Turków jest raki, czyli lokalna wódka z dodatkiem anyżku o lekkim posmaku lukrecji.