Przepis | Strona główna | Kuchnia Arabska | Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku
Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku

Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku

Od czasu do czasu dobrze zjeść dobrego fast – fooda, szczególnie w zdrowszej domowej wersji. Przyznaję że kebab z poniższego przepisu to coś obłędnie doskonałego, szczególnie za sprawą świeżo upieczonej płaskiej bułki nazywanej chlebem tureckim. Bułka powstała z podstawowych składników, takich jak mąka, woda, jogurt i olej połączonych z drożdżami. Pieczona w obszernej, płaskiej wersji pozwala na zmieszczenie w jej wnętrzu dużej ilości kebabowych dobroci.

Poniższy przepis przewidziany jest na 4 porcje kebabów. Każdy kebab wychodzi olbrzymi i wręcz ciężko zjeść całą pojedynczą porcję samodzielnie.

Kebab z mięsem kurczaka w chlebie tureckim

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: KebabKuchnia: TureckaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

250

kcal

Swojski kebab w bułce od podstaw. Chrupiący chleb turecki z sezamem wypełniony mięsem z kurczaka, sałatką i pikantnym sosem czosnkowym.

Składniki:

  • CHLEB TURECKI
  • 500 g mąki pszennej

  • 7 g drożdży instant

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego

  • 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • 200 ml ciepłej wody

  • 1 żółtko + łyżka mleka

  • 4 łyżki białego sezamu

  • KEBAB
  • 2 filety z piersi kurczaka, niewielkie

  • 3 łyżki przyprawy kebab shoarma lub gyros

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • 1/4 główki kapusty pekińskiej

  • 1 pomidor

  • 1 czerwona cebula, mniejsza

  • kawałek zielonego ogórka

  • SOS CZOSNKOWY
  • 300 g gęstego jogurtu

  • 4 ząbki czosnku

  • świeżo mielony pieprz

  • sól morska

  • cukier


Sposób przygotowania:

  • CHLEB TURECKI
  • Do miski przesiej przez sito mąkę pszenną. Wsyp torebeczkę suchych drożdży i sól morską, po czym wszystkie suche składniki przemieszaj ze sobą. Wlej mokre składniki: jogurt naturalny, ciepłą wodę i oliwę. Wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na blat podsypany mąką i wyrabiaj ręcznie 10 minut. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie, bez grudek i nie klejące do dłoni.
  • Z ciasta uformuj kulę, przełóż do misy obsypanej mąką. Wierzch ciasta oprósz mąką, okryj bawełnianą ścierką. Odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce (najlepiej w okolicy ciepłego kaloryfera) do zwiększenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny, przekrój nożem na 4 równe części. Z każdej uformuj dużą, płaską bułkę o średnicy 15 – 20 centymetrów (najlepiej nie grubszą niż 1 centymetr). Zbyt gruba bułka zdominuje smak i sprawi że kebab będzie suchy.
  • Uformowane bułki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Okryj ścierką i pozostaw na kolejne 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Przed samym pieczeniem bułki delikatnie ponacinaj nożem (tylko po wierzchu, nie przecinając ich na wylot), posmaruj rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i obsyp obficie sezamem.
  • Piecz 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu chleb turecki przestudź, po czym przetnij na pół nożem pozostawiając złączony – nieprzecięty jeden bok chlebka.
  • NADZIENIE KEBABA
  • Ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z gęstym jogurtem, dopraw do smaku przyprawami wedle uznania.
  • Kapustę pekińską poszatkuj, a pomidora, ogórka i czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki.
  • Filet z piersi kurczaka pokrój na drobne kawałeczki. Posyp go przyprawą do kebaba i usmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • Kebabowe bułki wypełnij warstwami smażonego kurczaka i krojonych warzyw, każdą z warstw polej obficie sosem czosnkowym.

Uwagi:

  • Do kebaba na bogato możesz także dodać świeżo upieczone frytki z ziemniaków.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*