Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska jest przede wszystkim niezwykle złożona i rozmaita, co wynika bezpośrednio z historii narodu Izraelitów. Niewiele jest społeczeństw, które przeżyły tak liczne zawieruchy dziejowe. W dni powszednie żydowskie śniadanie jest bogate w warzywa, jajka i chleby, a w tradycyjnej postaci obejmuje także pasty i sery, jak również szeroki wybór owoców. Obiad jest zwykle bardziej obfity niż kolacja i często obejmuje mięso, choć dania wegetariańskie są powszechnie lubiane i także regularnie pojawiają się na stołach.

Z napojów ciepłych preferowana jest kawa na różne sposoby, a także herbata z cukrem trzcinowym, cytryną, a nawet mlekiem, zaś na zimno podaje się lemoniady z cytrusów i granatów oraz bezalkoholowe słodowe piwo. Z alkoholi na uwagę zasługuje silny, anyżowy arak bez cukru oraz wysokiej jakości wina, nie tylko z winogron, ale i innych owoców. Obfituje w ryby, dlatego w restauracji żydowskiej na pewno trzeba spróbować karpia po żydowsku (ryba faszerowana podawana na zimno w słodkiej galarecie).

Pyszne są również rybne pulpety, często przyrządzane z karpia. Warto też spróbować czulentu, czyli wolno gotowanego gulaszu z fasolą albo ciecierzycą lub kaszą. Charakterystyczne dla kuchni żydowskiej są także duszone gęsie pipki, czyli gęsie żołądki albo gęsie szyjki nadziewane podrobami. Na deser oczywiście cymes czyli podsmażane warzywa (przede wszystkim marchewka) i owoce podawane na słodko. Cymesem nazywane są też jabłka pieczone w cieście podawane z sosem waniliowym, bakaliami i cynamonem.

Popularne przepisy kuchni żydowskiej:

Trudno wyobrazić sobie zdrowszą kuchnię niż żydowska. Pozbawiona wołowiny i tłuszczu wieprzowego, jest przede wszystkim rozmaita i kolorowa, co oznacza, że w posiłkach nie brakuje witamin,minerałów i antyoksydantów. Kuchnia żydowska to niewyczerpywalne źródło inspiracji.

Kuchnia żydowska charakteryzuje się skrupulatnym przestrzeganiem koszerności. Najważniejsza cechą, obecną we wszystkich jej odłamach, jest ścisłe przestrzeganie koszerności, czyli religijnego podziału pokarmów na koszerne- czyste i trefne- nieczyste.