Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kompot z obierek i gniazd nasiennych jabłek
Kompot z obierek i gniazd nasiennych jabłek

Kompot z obierek i gniazd nasiennych jabłek

Skórka jabłek i warstwa miąższu znajdująca się pod nią, a także resztka miąższu opleciona wokół gniazda nasiennego to bogactwo godne ponownego wykorzystania. Wyrzucić obierki jabłek, to jak wyrzucić na śmietnik całe jabłka – duża ilość zmarnowanego, pełnowartościowego owocu. Jestem jeszcze w stanie zaakceptować świadomość przeznaczenia odpadków jabłek do wykarmienia resztkami przydomowych zwierząt – kurek, świnek, królików czy świnki morskiej. Zwierzęta też chętnie zajadają i potrzebują rozmaitości w swojej diecie.

Jeśli jednak zamierzasz brutalnie wyrzucić obierki jabłkowe do śmieci zmieszanych, powstrzymaj się i przed wyrzuceniem wyciągnij z nich wartościową esencję. Wrzuć do garnka, zalej wodą z cukrem i gotuj – przyrządzisz smakowity jabłkowy kompot bez konserwantów.

Napój jabłkowy gotowany z resztek

5 od 15 osób
Autor: Paweł Clad Danie: KompotKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

dzban
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

89

kcal

Kompot jabłkowy gotowany z obierek i gniazd nasiennych jabłek. Owocowy kompot z resztek. Nie wyrzucaj obierek, ugotuj z nich zdrowy napój.

Składniki:

  • obierki z 5 jabłek + gniazda nasienne

  • 1,5 litra chłodnej wody

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 łyżka cukru cynamonowego

  • 50 g zwykłego cukru


Sposób przygotowania:

  • Obierki z jabłek oraz gniazda nasienne oplecione pozostałością miąższu jabłek umieść w rondelku.
  • Wlej 1,5 litra zimnej wody, wsyp wszystkie rodzaje cukru (waniliowy, cynamonowy i zwykły biały).
  • Rondelek umieść na palniku, gotuj kompot pod lekko uchyloną pokrywką. Od momentu zagotowania, gotuj przez 30 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia na kolejne 30 minut. Po tym przelej przez drobne sito wprost do dużego dzbanka.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*