Skórka jabłek i warstwa miąższu znajdująca się pod nią, a także resztka miąższu opleciona wokół gniazda nasiennego to bogactwo godne ponownego wykorzystania. Wyrzucić obierki jabłek, to jak wyrzucić na śmietnik całe jabłka – duża ilość zmarnowanego, pełnowartościowego owocu. Jestem jeszcze w stanie zaakceptować świadomość przeznaczenia odpadków jabłek do wykarmienia resztkami przydomowych zwierząt – kurek, świnek, królików czy świnki morskiej. Zwierzęta też chętnie zajadają i potrzebują rozmaitości w swojej diecie.
Jeśli jednak zamierzasz brutalnie wyrzucić obierki jabłkowe do śmieci zmieszanych, powstrzymaj się i przed wyrzuceniem wyciągnij z nich wartościową esencję. Wrzuć do garnka, zalej wodą z cukrem i gotuj – przyrządzisz smakowity jabłkowy kompot bez konserwantów.
Jak długo taki kompot pozostaje świeży? Czy można np. zamknąć go na gorąco w słoiki i przechowywać dłużej w lodówce?
Można przechowywać dłużej, tylko koniecznie trzeba poddać pasteryzacji.