Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kompot z obierek i gniazd nasiennych jabłek
Kompot z obierek i gniazd nasiennych jabłek

Kompot z obierek i gniazd nasiennych jabłek

Skórka jabłek i warstwa miąższu znajdująca się pod nią, a także resztka miąższu opleciona wokół gniazda nasiennego to bogactwo godne ponownego wykorzystania. Wyrzucić obierki jabłek, to jak wyrzucić na śmietnik całe jabłka – duża ilość zmarnowanego, pełnowartościowego owocu. Jestem jeszcze w stanie zaakceptować świadomość przeznaczenia odpadków jabłek do wykarmienia resztkami przydomowych zwierząt – kurek, świnek, królików czy świnki morskiej. Zwierzęta też chętnie zajadają i potrzebują rozmaitości w swojej diecie.

Jeśli jednak zamierzasz brutalnie wyrzucić obierki jabłkowe do śmieci zmieszanych, powstrzymaj się i przed wyrzuceniem wyciągnij z nich wartościową esencję. Wrzuć do garnka, zalej wodą z cukrem i gotuj – przyrządzisz smakowity jabłkowy kompot bez konserwantów.

Napój jabłkowy gotowany z resztek

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: KompotKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

dzban
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

89

kcal

Kompot jabłkowy gotowany z obierek i gniazd nasiennych jabłek. Owocowy kompot z resztek. Nie wyrzucaj obierek, ugotuj z nich zdrowy napój.

Składniki:

  • obierki z 5 jabłek + gniazda nasienne

  • 1,5 litra chłodnej wody

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 łyżka cukru cynamonowego

  • 50 g zwykłego cukru


Sposób przygotowania:

  • Obierki z jabłek oraz gniazda nasienne oplecione pozostałością miąższu jabłek umieść w rondelku.
  • Wlej 1,5 litra zimnej wody, wsyp wszystkie rodzaje cukru (waniliowy, cynamonowy i zwykły biały).
  • Rondelek umieść na palniku, gotuj kompot pod lekko uchyloną pokrywką. Od momentu zagotowania, gotuj przez 30 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia na kolejne 30 minut. Po tym przelej przez drobne sito wprost do dużego dzbanka.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*