Agrest

Agrest to gatunek krzewu z rodziny agrestowatych. Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji i Afryce. W Polsce roślina uprawiana, dość często dziczejąca. Owoce agrestu mają postać kulistych lub owalnych jagód i mogą być białe, żółte, czerwone i zielone. Ich skórka może być gładka lub pokryta miękkimi włoskami.

Ma słodki, lekko kwaskowaty smak. Jest bogaty w kwasy i inne mikro i makroelementy oraz kwasy organiczne, zawiera też witaminę A, B1, C, PP oraz pektyny. Agrest zawiera najwięcej luteiny, która może zapobiegać chorobom przewlekłym, głównie chorobom układu krążenia, nowotworom i chorobom oczu, zwłaszcza zwyrodnieniu plamki żółtej. Wspomaga trawienie i układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, łagodzi objawy stresu i pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu mogą sięgać po niego osoby chore na cukrzycę.

Jest niskokaloryczny, więc polecany jest dla osób odchudzających się. Nadaje się zarówno do spożycia na surowo jak i na przetwory. Można go dodawać do deserów, robić z niego dżemy, konfitury, galaretki, kompoty, nalewki. Agrest nadaje się także na mrożonki.

Przepisy z wykorzystaniem agrestu: