Przepis | Strona główna | Lemoniady i koktajle | Orzeźwiająca lemoniada agrestowa z limonką
Orzeźwiająca lemoniada agrestowa z limonką

Orzeźwiająca lemoniada agrestowa z limonką

Kolejny przepis na naturalny napój ze świeżych soków owocowych. Nawadniająca, chłodząca i orzeźwiająca lemoniada z soku agrestowego i cytrusów.

Ciężko wybrać ulubioną lemoniadę, bo tyle pojawiło się już ich wśród przepisów na Proste Pesto. Dzięki temu każdego dnia można uraczyć się innym pysznym i zdrowym napojem, bez konserwantów.

Naturalna lemoniada z agrestem z cytrusami

5 z 16 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: LemoniadaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

65

kcal

Naturalna lemoniada agrestowa: orzeźwiająca, chłodząca i nawadniająca. Domowy przepis na przepyszną lemoniadę, napój na upalne dni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SYROP CUKROWY
  • 200 g 200 tradycyjnego cukru

  • 200 ml 200 wody

  • skórka otarta z cytrusów

  • LEMONIADA
  • 500 g 500 dojrzałego agrestu

  • 1 1 limonka

  • 1 1 cytryna BIO

  • 500 ml 500 przefiltrowanej wody

  • kostki lodu

  • DO DEKORACJI
  • kilka kilka owoców agrestu

  • plasterki cytrusów


Sposób przygotowania:

  • SYROP CUKROWY
  • Skórkę cytryny i limonki sparzyć wrzątkiem. Następnie cytrusy rozmasować dłonią na blacie. Za pomocą tarła o drobnych oczkach, otrzeć z nich skórkę, starając się nie naruszyć białej gorzkiej warstwy pod skórą.
  • Odmierzoną ilość cukru, wodę oraz otartą skórkę cytrusową umieścić w rondelku. Całość gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. Podczas procesu gęstnienia, starać się nie mieszać powstającego syropu cukrowego.
  • Gdy syrop zgęstnieje, pozostawić go do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie przecedzić przez sito, by pozbyć się skórki. Dzięki temu syrop będzie jednolity i przejrzysty.
  • LEMONIADA
  • Owoce agrestu opłukać dokładnie w chłodnej wodzie. Agrest zblendować za pomocą blendera ręcznego na papkę. Następnie całość przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek i pesteczek. Konsystencja soku z agrestu będzie lekko mętna.
  • Z limonki i cytryny wycisnąć sok. Sok z cytrusów oraz agrestowy przelać do wysokiego naczynia. Dodać także syrop cukrowy oraz dużą ilość kostek lodu. Całość dopełnić wodą i udekorować agrestem i plasterkami cytrusów.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*