Kolejny przepis na naturalny napój ze świeżych soków owocowych. Nawadniająca, chłodząca i orzeźwiająca lemoniada z soku agrestowego i cytrusów.
Ciężko wybrać ulubioną lemoniadę, bo tyle pojawiło się już ich wśród przepisów na Proste Pesto. Dzięki temu każdego dnia można uraczyć się innym pysznym i zdrowym napojem, bez konserwantów.
Naturalna lemoniada z agrestem z cytrusami
4
porcje10
min.20
min.65
kcalNaturalna lemoniada agrestowa: orzeźwiająca, chłodząca i nawadniająca. Domowy przepis na przepyszną lemoniadę, napój na upalne dni.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- SYROP CUKROWY
200 g 200 tradycyjnego cukru
200 ml 200 wody
skórka otarta z cytrusów
- LEMONIADA
500 g 500 dojrzałego agrestu
1 1 limonka
1 1 cytryna BIO
500 ml 500 przefiltrowanej wody
kostki lodu
- DO DEKORACJI
kilka kilka owoców agrestu
plasterki cytrusów
Sposób przygotowania:
- SYROP CUKROWY
- Skórkę cytryny i limonki sparzyć wrzątkiem. Następnie cytrusy rozmasować dłonią na blacie. Za pomocą tarła o drobnych oczkach, otrzeć z nich skórkę, starając się nie naruszyć białej gorzkiej warstwy pod skórą.
- Odmierzoną ilość cukru, wodę oraz otartą skórkę cytrusową umieścić w rondelku. Całość gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. Podczas procesu gęstnienia, starać się nie mieszać powstającego syropu cukrowego.
- Gdy syrop zgęstnieje, pozostawić go do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie przecedzić przez sito, by pozbyć się skórki. Dzięki temu syrop będzie jednolity i przejrzysty.
- LEMONIADA
- Owoce agrestu opłukać dokładnie w chłodnej wodzie. Agrest zblendować za pomocą blendera ręcznego na papkę. Następnie całość przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek i pesteczek. Konsystencja soku z agrestu będzie lekko mętna.
- Z limonki i cytryny wycisnąć sok. Sok z cytrusów oraz agrestowy przelać do wysokiego naczynia. Dodać także syrop cukrowy oraz dużą ilość kostek lodu. Całość dopełnić wodą i udekorować agrestem i plasterkami cytrusów.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku