Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi
Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi

Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi

Urocze monoporcje bezy Pavlova. Krucha beza z kremem z białą czekoladą i mascarpone oraz musem kiwi. Wierzch udekorowany słodkimi owocami dojrzałego mini kiwi.

Mini kiwi to moje owocowe odkrycie zeszłego roku. Owoce wielkości winogrona, przypominają agrest, a smakują jak dojrzałe kiwi.

Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi

5 od 58 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: AustralijskaTrudność: Średnie
Porcje

12

ciastek
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

1

godz. 

15

min.
Kalorie

270

kcal

Jednoporcjowe bezy z kremem mascarpone z białą czekoladą, musem kiwi i mini kiwi na wierzchu. Beza, biała czekolada i kiwi – brzmi rozkosznie!

Składniki:

  • BEZY
  • 4 białka jaj

  • 200 g cukru drobnego, do wypieków

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 100 g mascarpone

  • 200 g białej czekolady Milka (1 tabliczka)

  • DEKORACJA
  • 2 kiwi zwykłe

  • 100 g mini kiwi


Sposób przygotowania:

  • PIECZENIE GNIAZDEK BEZOWYCH
  • Białka jaj koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je i wbij do misy kilka godzin wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Pozwoli to także na odparowanie nadmiaru wody z białka.
  • Ubij je na wysokich obrotach miksera na sztywno. Następnie cały czas miksując, dodawaj kolejno po 1 łyżce cukru. Między kolejną porcją cukru miksuj przez 1 minutę. Pamiętaj by co jakiś czas ściągać ze ścianek misy, pozostałości piany i kryształków cukru.
  • Pod koniec miksowania dodaj łyżkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksuj jedynie do połączenia (Według mnie mąka kukurydziana sprawdza się lepiej od mąki ziemniaczanej, gdyż jest neutralna w smaku i nie czuć jej w bezie. Sok z cytryny zapewnia bezie nieskazitelną biel).
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bezę przełóż ro rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej tylko wyciśnij niewielkie gniazda, zachowując pomiędzy nimi niewielki odstęp.
  • Bezę piecz w 100 stopniach przez 115 minut. Nie zwiększaj temperatury, gdyż wtedy beza zżółknie. Pieczenie bezy polega na jej suszeniu.
  • Po upływie wyżej wymienionego czasu, wyłącz piekarnik jednak nie otwieraj go. Pozostaw w nim bezy na kilka godzin, do całkowitego wystudzenia.
  • KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
  • Białą czekoladę połam na mniejsze kostki, przełóż do miseczki. Miseczkę umieść w naczyniu z gorącą (ale nie gotującą) wodą, uważając by woda nie wlała się do czekolady. Pozostaw na kilka minut, w ten sposób czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej.
  • Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ubij przez chwilę mascarpone, rozluźniając jego zbitą konsystencję. Mascarpone przełóż do śmietanki i teraz zmiksuj już razem, do połączenia.
  • Płynną, rozpuszczoną czekoladę przelej do kremu ze śmietanki i serka mascarpone. Zmiksuj na wysokich obrotach miksera.
  • Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na bezy. Krem nałóż do środka gniazdek, wyjeżdżając do góry ponad ich powierzchnię.
  • DEKORACJA
  • Zwykłe kiwi przekrój na połówki i wydrąż łyżką jadalne wnętrze. Zblenduj miąższ do uzyskania gładkiego musu.
  • Musem kiwi polej wierzch każdej bezy. Na wierzch ułóż połówki mini kiwi.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. pavlovakrólowa

    Pierwszy raz pavlova udała mi się tak jak powinna

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*