Urocze monoporcje bezy Pavlova. Krucha beza z kremem z białą czekoladą i mascarpone oraz musem kiwi. Wierzch udekorowany słodkimi owocami dojrzałego mini kiwi.
Mini kiwi to moje owocowe odkrycie zeszłego roku. Owoce wielkości winogrona, przypominają agrest, a smakują jak dojrzałe kiwi.
Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi
12
ciastek1
godz.1
godz.15
min.270
kcalJednoporcjowe bezy z kremem mascarpone z białą czekoladą, musem kiwi i mini kiwi na wierzchu. Beza, biała czekolada i kiwi – brzmi rozkosznie!
Składniki:
- BEZY
4 białka jaj
200 g cukru drobnego, do wypieków
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny
- KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
100 g mascarpone
200 g białej czekolady Milka (1 tabliczka)
- DEKORACJA
2 kiwi zwykłe
100 g mini kiwi
Sposób przygotowania:
- PIECZENIE GNIAZDEK BEZOWYCH
- Białka jaj koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je i wbij do misy kilka godzin wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Pozwoli to także na odparowanie nadmiaru wody z białka.
- Ubij je na wysokich obrotach miksera na sztywno. Następnie cały czas miksując, dodawaj kolejno po 1 łyżce cukru. Między kolejną porcją cukru miksuj przez 1 minutę. Pamiętaj by co jakiś czas ściągać ze ścianek misy, pozostałości piany i kryształków cukru.
- Pod koniec miksowania dodaj łyżkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksuj jedynie do połączenia (Według mnie mąka kukurydziana sprawdza się lepiej od mąki ziemniaczanej, gdyż jest neutralna w smaku i nie czuć jej w bezie. Sok z cytryny zapewnia bezie nieskazitelną biel).
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bezę przełóż ro rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej tylko wyciśnij niewielkie gniazda, zachowując pomiędzy nimi niewielki odstęp.
- Bezę piecz w 100 stopniach przez 115 minut. Nie zwiększaj temperatury, gdyż wtedy beza zżółknie. Pieczenie bezy polega na jej suszeniu.
- Po upływie wyżej wymienionego czasu, wyłącz piekarnik jednak nie otwieraj go. Pozostaw w nim bezy na kilka godzin, do całkowitego wystudzenia.
- KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
- Białą czekoladę połam na mniejsze kostki, przełóż do miseczki. Miseczkę umieść w naczyniu z gorącą (ale nie gotującą) wodą, uważając by woda nie wlała się do czekolady. Pozostaw na kilka minut, w ten sposób czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej.
- Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ubij przez chwilę mascarpone, rozluźniając jego zbitą konsystencję. Mascarpone przełóż do śmietanki i teraz zmiksuj już razem, do połączenia.
- Płynną, rozpuszczoną czekoladę przelej do kremu ze śmietanki i serka mascarpone. Zmiksuj na wysokich obrotach miksera.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na bezy. Krem nałóż do środka gniazdek, wyjeżdżając do góry ponad ich powierzchnię.
- DEKORACJA
- Zwykłe kiwi przekrój na połówki i wydrąż łyżką jadalne wnętrze. Zblenduj miąższ do uzyskania gładkiego musu.
- Musem kiwi polej wierzch każdej bezy. Na wierzch ułóż połówki mini kiwi.
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto
Pierwszy raz pavlova udała mi się tak jak powinna