Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi
Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi

Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi

Urocze monoporcje bezy Pavlova. Krucha beza z kremem z białą czekoladą i mascarpone oraz musem kiwi. Wierzch udekorowany słodkimi owocami dojrzałego mini kiwi.

Mini kiwi to moje owocowe odkrycie zeszłego roku. Owoce wielkości winogrona, przypominają agrest, a smakują jak dojrzałe kiwi.

Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi

5 od 57 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: AustralijskaTrudność: Średnie
Porcje

12

ciastek
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

1

godz. 

15

min.
Kalorie

270

kcal

Jednoporcjowe bezy z kremem mascarpone z białą czekoladą, musem kiwi i mini kiwi na wierzchu. Beza, biała czekolada i kiwi – brzmi rozkosznie!

Składniki:

  • BEZY
  • 4 białka jaj

  • 200 g cukru drobnego, do wypieków

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 100 g mascarpone

  • 200 g białej czekolady Milka (1 tabliczka)

  • DEKORACJA
  • 2 kiwi zwykłe

  • 100 g mini kiwi


Sposób przygotowania:

  • PIECZENIE GNIAZDEK BEZOWYCH
  • Białka jaj koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je i wbij do misy kilka godzin wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Pozwoli to także na odparowanie nadmiaru wody z białka.
  • Ubij je na wysokich obrotach miksera na sztywno. Następnie cały czas miksując, dodawaj kolejno po 1 łyżce cukru. Między kolejną porcją cukru miksuj przez 1 minutę. Pamiętaj by co jakiś czas ściągać ze ścianek misy, pozostałości piany i kryształków cukru.
  • Pod koniec miksowania dodaj łyżkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksuj jedynie do połączenia (Według mnie mąka kukurydziana sprawdza się lepiej od mąki ziemniaczanej, gdyż jest neutralna w smaku i nie czuć jej w bezie. Sok z cytryny zapewnia bezie nieskazitelną biel).
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bezę przełóż ro rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej tylko wyciśnij niewielkie gniazda, zachowując pomiędzy nimi niewielki odstęp.
  • Bezę piecz w 100 stopniach przez 115 minut. Nie zwiększaj temperatury, gdyż wtedy beza zżółknie. Pieczenie bezy polega na jej suszeniu.
  • Po upływie wyżej wymienionego czasu, wyłącz piekarnik jednak nie otwieraj go. Pozostaw w nim bezy na kilka godzin, do całkowitego wystudzenia.
  • KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
  • Białą czekoladę połam na mniejsze kostki, przełóż do miseczki. Miseczkę umieść w naczyniu z gorącą (ale nie gotującą) wodą, uważając by woda nie wlała się do czekolady. Pozostaw na kilka minut, w ten sposób czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej.
  • Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ubij przez chwilę mascarpone, rozluźniając jego zbitą konsystencję. Mascarpone przełóż do śmietanki i teraz zmiksuj już razem, do połączenia.
  • Płynną, rozpuszczoną czekoladę przelej do kremu ze śmietanki i serka mascarpone. Zmiksuj na wysokich obrotach miksera.
  • Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na bezy. Krem nałóż do środka gniazdek, wyjeżdżając do góry ponad ich powierzchnię.
  • DEKORACJA
  • Zwykłe kiwi przekrój na połówki i wydrąż łyżką jadalne wnętrze. Zblenduj miąższ do uzyskania gładkiego musu.
  • Musem kiwi polej wierzch każdej bezy. Na wierzch ułóż połówki mini kiwi.

Jeden komentarz

  1. pavlovakrólowa

    Pierwszy raz pavlova udała mi się tak jak powinna

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*