Antrykot

Antrykot to mięso otrzymywane z tuszy wołowej lub cielęcej. Uznawane jest ono za jedno z mięs o najlepszym smaku i jakości, dlatego bardzo chętnie przyrządza się z niego steki. Oddzielony jest od rozbratla pomiędzy szóstym i siódmym kręgiem piersiowym i przyległymi do nich żebrami.

Rozpoznajemy go po charakterystycznym białym oku tłuszczu umieszczonym w centralnej części, lekko z boku. Jest kruchy i soczysty. Doskonale nadaje się na steki oraz pieczone mięso. Można je smażyć, piec i grillować. Można je także dusić, jeśli wcześniej będzie lekko usmażone. Wykorzystuje się je do produkcji kiełbas, konserw, gulaszu oraz na befsztyki, pieczenie i na tatar. Mięso antrykotu jest czerwone, grubo włókniste, lekko poprzerastane tłuszczem. Ma niezbyt intensywny zapach i słodkawy, soczysty smak.

Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B a także składników mineralnych takich jak: żelazo, potas oraz cynk. Antrykot można podać w wielu wersjach, najważniejsze jest dobre przygotowanie.

Przepisy na antrykot: