Przepis | Strona główna | Kuchnia Amerykańska | Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną
Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną

Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną

Burgery wbrew pozorom są bardzo wartościowym posiłkiem. Pod warunkiem że zawierają wysokiej jakości składniki. Warto zainwestować w wybrane mięso mielone. Można poprosić w sklepie o mięso świeżo zmielone (dosłownie włożone do maszynki mielącej na naszych oczach). Będzie to gwarancją smaku i soczystości wołowiny w burgerze.

Kolejna niezwykle istotna kwestia to dodatki: chrupiąca bułka, ogórek kiszony, sałata, pomidor oraz oczywiście sos podkreślający smak naszej kanapki.

Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną

Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną

5 z 17 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: BurgeryKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

40

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

370

kcal

Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną i domowym sosem musztardowym. Bardzo pożywne, na bazie wartościowych i dobrych jakościowo składników.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 mielonej wołowiny (najlepszy antrykot)

  • 1 1 jajko od szczęśliwej kury

  • 1 1 cebula biała

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • sól i pieprz

  • DODATKI DO BURGERA
  • 4 bułki 4 burgerowe (można kupić w piekarni
    lub upiec z przepisu na bułki z sezamem)

  • 10 dag 10 boczku parzonego pokrojonego w cienkie plastry lub bekonu w plastrach

  • liście sałaty

  • 1 1 pomidor malinowy pokrojony w plastry

  • plastry czerwonej cebuli

  • plasterki ogórka kiszonego

  • ser tostowy lub cheddar

  • sos do burgerów ze sklepu lub sos domowej roboty

  • DOMOWY SOS DO BURGERÓW
  • 4 łyżki 4 majonezu

  • 2 łyżki 2 musztardy

  • 2 łyżki 2 ketchupu

  • 1 łyżka 1 suszonej cebuli

  • 1 łyżeczka 1 przyprawy curry

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy sos poprzez zmiksowanie blenderem wszystkich jego składników. Możemy użyć również gotowego sosu do burgerów dostępnego w sklepach.
  • Plastry bekonu podsmażamy do chrupkości na patelni. Nie dodajemy dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek wytopi potrzebny tłuszcz.
  • Cebulę i czosnek miksujemy w melakserze na papkę, po zmiksowaniu dodajemy do mięsa. Mielone mięso wołowe zagniatamy ręką intensywnie, do całkowitego wymieszania i wygładzenia.
  • Do mięsnej papki dodajemy zmiksowaną cebulę i czosnek, wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Mieszamy ręką dokładnie i formujemy w 4 spłaszczone kawałki.
  • Na rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem, smażymy nasze kawałki wołowiny po obu stronach.
  • Do przekrojonych bułek wkładamy kawałki świeżo usmażonego mięsa. Układamy pozostałe ulubione dodatki oraz polewamy sosem. Najlepiej zjadać jeszcze ciepłe.

Uwagi:

  • Najlepiej smakują z frytkami lub łódeczkami ziemniaczanymi. Pożywny i wartościowy posiłek którego nie można nazwać fast-foodem!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

2 komentarze

  1. mogłabym jeść je codziennie!!!

  2. najedzona13

    Dziś zrobiłam i na pewno zrobię ponownie!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*