Chia

Chia to pyszne, zdrowe i małe czarne nasiona szałwii hiszpańskiej. Jest to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Są płaskie i owalne o błyszczącej i gładkiej fakturze oraz pozbawione smaku. Przybierają smak płynu, w którym są nasączone. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6, witaminę E i witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, fosfor, magnez i wapń.

Wspomagają pracę mózgu, wpływają na pamięć i koncentrację, łagodzą depresje, spowalniają procesy demencji, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, zapobiegają chorobom serca i nadciśnieniu, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i chorobie wieńcowej oraz wspomagają układ nerwowy, a także zapobiegają rozwojowi nowotworów i utrzymują prawidłowy poziom cukru we krwi.

Nadmierne spożycie nasion chia może skutkować problemami ze strony układu pokarmowego np. zaparciami ze względu na dużą zawartość błonnika. Wykorzystywane są w kuchni do przygotowywania puddingów, deserów, wypieków i wielu innych potraw. Można je dodawać do jogurtów, płatków śniadaniowych i sałatek.

Polecane przepisy z nasionami chia: