Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Owsianka – płatki owsiane z figami i bakaliami
Owsianka - płatki owsiane z figami i bakaliami

Owsianka – płatki owsiane z figami i bakaliami

Bardzo zdrowe śniadanie, które dostarczy energii i komfortowej sytości. Owsianka gotowana z chudym mlekiem roślinnym, podana ze świeżymi figami i bakaliami. Wartościowy posiłek w ciągu dnia dla lepszej pracy umysłu i lepszego samopoczucia.

Śniadaniowa owsianka ze świeżymi figami, migdałami i orzechami włoskimi

5 od 27 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

1

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

140

kcal

Płatki owsiane ze świeżymi figami, płatkami migdałów i orzechami włoskimi. Owsianka gotowana na chudym mleku roślinnym.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych

  • 1 łyżka nasion chia

  • 1 łyżeczka ksylitolu

  • 1 świeża figa

  • garść migdałów w płatkach

  • gaść orzechów włoskich

  • 100 ml chudego mleka roślinnego (lub krowiego)

  • 100 ml wody przefiltrowanej


Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane wsyp do garnka wraz z nasionami chia i odrobiną cukru brzozowego. Wlej wodę i mleko. Możesz użyć zarówno mleka krowiego, jak i roślinnego, np. mleka z nerkowców.
  • Całość zagotuj przez 5 minut, by płatki owsiane nie rozgotowały się. Mieszaj cały czas podczas gotowania, obserwując garnek unikniesz wykipienia zawartości.
  • Owsiankę przelej do miski, możesz odstawić ją na chwilę by przestygła. Po czym udekoruj płatkami migdałów, łuskanymi orzechami włoskimi i plastrami świeżej figi.

Jeden komentarz

  1. goodmorningsun

    śniadanie które zaspokaja głód na długie godziny

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*