Deser borówkowy z szałwią hiszpańską chia

Deser borówkowy z szałwią hiszpańską chia

W trakcie przedślubnych przygotowań staram się ograniczać zbędne słodkości. Sprawia mi to ogromną trudność, gdyż w głowie wciąż pojawia się mnóstwo inspiracji i przepisów na wypieki. Deser uratował moją dietę w kryzysowej sytuacji, kiedy dałabym się pokroić na masę kajmakową i chałwę. Zamiast cukru zastosowałam ksylitol, borówki zastąpiły czekoladę. Udało się przetrwać cukrowe zachcianki.

Deser jogurtowy z nasionami chia i borówkami amerykańskimi

5 z 15 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

3

godz. 
Kalorie

115

kcal

Dietetyczne słodycze i desery istnieją. Deser jogurtowy z nasionami szałwii hiszpańskiej, bez zbędnego cukru. Warstwa świeżych owoców jagodowych.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g 300 jogurtu greckiego

  • 2 łyżki 2 nasion szałwii hiszpańskiej chia

  • 2 łyżki 2 cukru brzozowego ksylitolu

  • 200 g 200 borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

  • Jogurt grecki zmiksować z cukrem brzozowym do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru.
  • Dodać nasiona chia i wymieszać z jogurtem. Przełożyć do niewielkich miseczek lub kieliszków. Wstawić do lodówki na 3 godziny. W tym czasie nasiona chia napęcznieją, pobierając wodę z jogurtu.
  • Przed podaniem udekorować świeżymi borówkami amerykańskimi.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*