Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Deser borówkowy z szałwią hiszpańską chia
Deser borówkowy z szałwią hiszpańską chia

Deser borówkowy z szałwią hiszpańską chia

W trakcie przedślubnych przygotowań staram się ograniczać zbędne słodkości. Sprawia mi to ogromną trudność, gdyż w głowie wciąż pojawia się mnóstwo inspiracji i przepisów na wypieki. Deser uratował moją dietę w kryzysowej sytuacji, kiedy dałabym się pokroić na masę kajmakową i chałwę. Zamiast cukru zastosowałam ksylitol, borówki zastąpiły czekoladę. Udało się przetrwać cukrowe zachcianki.

Deser jogurtowy z nasionami chia i borówkami amerykańskimi

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

3

godz. 
Kalorie

115

kcal

Dietetyczne słodycze i desery istnieją. Deser jogurtowy z nasionami szałwii hiszpańskiej, bez zbędnego cukru. Warstwa świeżych owoców jagodowych.

Składniki:

  • 300 g jogurtu greckiego

  • 2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chia

  • 2 łyżki cukru brzozowego ksylitolu

  • 200 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

  • Jogurt grecki zmiksować z cukrem brzozowym do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru.
  • Dodać nasiona chia i wymieszać z jogurtem. Przełożyć do niewielkich miseczek lub kieliszków. Wstawić do lodówki na 3 godziny. W tym czasie nasiona chia napęcznieją, pobierając wodę z jogurtu.
  • Przed podaniem udekorować świeżymi borówkami amerykańskimi.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*