Chleb tostowy charakteryzuje się miękkim i elastycznym miękiszem, który po odpieczeniu w tosterze staje się chrupiący, oraz bardzo cienką skórką. Inną charakterystyczną cechą tego pieczywa jest to, że nie wysycha, nie twardnieje i przez długi czas nie pokrywa się pleśnią tak jak w przypadku zwyczajnego chleba. Pierwsze chleby tostowe wypiekano we Francji i w Holandii w II połowie XVIII wieku.
To miękkie i puszyste pieczywo często stanowi podstawę śniadania. Smakuje wyśmienicie zarówno na słodko (np. z ulubionym dżemem) lub w wersji wytrawnej (np. z serem żółtym i warzywami). Z chleba tostowego można przygotować nie tylko chrupiące tosty, ale także wszelkiego rodzaju przekąski oraz nawet sycące dania obiadowe. Podstawowymi składnikami chleba tostowego są mąka (zazwyczaj pszenna) woda, drożdże, sól, cukier oraz tłuszcze.
Chleb tostowy to nie tylko wróg zgrabnej sylwetki, ale również zagraża zdrowej pracy naszego układu pokarmowego. Jest on wysokokaloryczny i ciężkostrawny. Zbyt częste zajadanie się chlebem tostowym to duże zagrożenie także dla naszego serca. To prawdziwa bomba węglowodanowa, która sprzyja zawałowi oraz rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego.