Przepis | Strona główna | Kuchnia Francuska | Tosty francuskie ze słodkiej chałki
Tosty francuskie ze słodkiej chałki

Tosty francuskie ze słodkiej chałki

W naszym mieście w każdy czwartek odbywa się dzień targowy. Zjeżdżają się osoby z miasta i pobliskich wsi, chcące kupić najświeższe owoce, warzywa, sery i wędliny. Targowisko oferuje mnóstwo dobrych jakościowo produktów, których na co dzień nie można dostać w nawet dobrze zaopatrzonych marketach spożywczych. Klientów jest mnóstwo, prawie wszystkie miejsca parkingowe zwykle bywają zajęte. Na szczęście w miniony dzień targowy pogoda nie sprzyjała, nadeszła niemiłosierna ulewa, która odstraszyła większość kupujących. Na to ja w kaloszach i obowiązkowo z parasolką wyruszyłam na owocowo – jarzynowe łowy, ulewny deszcz mi nie straszny. Moim głównym celem zakupowym był serek z mleka owczego, czyli bunc, zapas włoszczyzny oraz owoce do zaplanowanego na weekend biszkoptu z galaretką. Cel spełniony, udało mi się dostać najpyszniejsze na tą chwilę truskawki z Hiszpanii. Truskawki te były o wiele drożdże od tych importowanych z Grecji. Dla porównania hiszpańskie truskawki po 18 zł za 1 kg, greckie 9 zł za kilogram więc połowa ceny Początkowo nie byłam w pełni przekonana do hiszpańskich truskawek, jednak sprzedawca zapewnił że różnica w smaku i jakości jest olbrzymia.

Dzisiaj rano spróbowałam hiszpańskich truskawek, użyłam ich jako owocowego dodatku do tostów francuskich ze słodkiej chałki. Ich smak oczarował mnie, smakują dokładnie tak jak najlepsze polskie truskawki w szczycie sezonu. Tak dobrze było znowu poczuć smak prawdziwej truskawki, dopadł mnie truskawkowy zawrót głowy. Owoce są bardzo jędrne, całe czerwoniutkie bez białych niedojrzałych miejsc i słodziutkie. Długo na nie czekałam i wreszcie są, spójrz jak kuszą na poniższym zdjęciu.

Z samego rana przygotowałam pewną nowość na śniadanie, mianowicie tosty francuskie z kromek słodkiej chałki. Słodką chałkę, taką z kruszonką lub makiem pokroiłam na kromki. Każdą kromkę namaczałam w rozmąconym jajku z mlekiem, po czym smażyłam na maśle. Pieczywko wyszło puszyste jak chmurka, z chrupiącą od smażenia skorupką.

Tosty francuskie z chałki na słodko

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

130

kcal

Tosty francuskie ze słodkiej chałki. Słodkie tosty maczane w rozbełtanym jajku po usmażeniu nabierają złocistych rumieńców.

Składniki:

  • TOSTY FRANCUSKIE
  • 1/2 świeżej słodkiej chałki

  • 2 jajka ściółkowe

  • 60 ml mleka

  • 1 łyżeczka olejku z prawdziwą wanilią

  • 2 łyżki masła

  • PONADTO
  • złocisty syrop klonowy

  • świeże truskawki

  • słodkie maliny


Sposób przygotowania:

  • Słodką chałkę pokrój na kromki 3 centymetrowej grubości. W głębokim talerzu rozbełtaj rózgą kuchenną jajka z mlekiem i olejkiem waniliowym.
  • Na nieprzywierającej patelni rozpuść potrzebną ilość masła, poczekaj aż masełko zacznie pienić się i skwierczeć.
  • Kromki słodkiego pieczywka zanurz z obu stron w rozmąconych jajkach i od razu układaj na rozgrzanej patelni. Smaż po obu stronach aż chałka się zarumieni i nabierze złocistych rumieńców.
  • Usmażone tosty francuskie ułóż na talerzach, polej obficie kanadyjskim syropek klonowym. Wokół ułóż dużo świeżych owoców.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*