Tosty francuskie ze słodkiej chałki

Tosty francuskie ze słodkiej chałki

W naszym mieście w każdy czwartek odbywa się dzień targowy. Zjeżdżają się osoby z miasta i pobliskich wsi, chcące kupić najświeższe owoce, warzywa, sery i wędliny. Targowisko oferuje mnóstwo dobrych jakościowo produktów, których na co dzień nie można dostać w nawet dobrze zaopatrzonych marketach spożywczych. Klientów jest mnóstwo, prawie wszystkie miejsca parkingowe zwykle bywają zajęte. Na szczęście w miniony dzień targowy pogoda nie sprzyjała, nadeszła niemiłosierna ulewa, która odstraszyła większość kupujących. Na to ja w kaloszach i obowiązkowo z parasolką wyruszyłam na owocowo – jarzynowe łowy, ulewny deszcz mi nie straszny. Moim głównym celem zakupowym był serek z mleka owczego, czyli bunc, zapas włoszczyzny oraz owoce do zaplanowanego na weekend biszkoptu z galaretką. Cel spełniony, udało mi się dostać najpyszniejsze na tą chwilę truskawki z Hiszpanii. Truskawki te były o wiele drożdże od tych importowanych z Grecji. Dla porównania hiszpańskie truskawki po 18 zł za 1 kg, greckie 9 zł za kilogram więc połowa ceny Początkowo nie byłam w pełni przekonana do hiszpańskich truskawek, jednak sprzedawca zapewnił że różnica w smaku i jakości jest olbrzymia.

Dzisiaj rano spróbowałam hiszpańskich truskawek, użyłam ich jako owocowego dodatku do tostów francuskich ze słodkiej chałki. Ich smak oczarował mnie, smakują dokładnie tak jak najlepsze polskie truskawki w szczycie sezonu. Tak dobrze było znowu poczuć smak prawdziwej truskawki, dopadł mnie truskawkowy zawrót głowy. Owoce są bardzo jędrne, całe czerwoniutkie bez białych niedojrzałych miejsc i słodziutkie. Długo na nie czekałam i wreszcie są, spójrz jak kuszą na poniższym zdjęciu.

Z samego rana przygotowałam pewną nowość na śniadanie, mianowicie tosty francuskie z kromek słodkiej chałki. Słodką chałkę, taką z kruszonką lub makiem pokroiłam na kromki. Każdą kromkę namaczałam w rozmąconym jajku z mlekiem, po czym smażyłam na maśle. Pieczywko wyszło puszyste jak chmurka, z chrupiącą od smażenia skorupką.

Tosty francuskie z chałki na słodko

Tosty francuskie z chałki na słodko

5 z 1 głos
Danie: ŚniadanieKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

130

kcal

Tosty francuskie ze słodkiej chałki. Słodkie tosty maczane w rozbełtanym jajku po usmażeniu nabierają złocistych rumieńców.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • TOSTY FRANCUSKIE
  • 1/2 1/2 świeżej słodkiej chałki

  • 2 2 jajka ściółkowe

  • 60 ml 60 mleka

  • 1 łyżeczka 1 olejku z prawdziwą wanilią

  • 2 łyżki 2 masła

  • PONADTO
  • złocisty syrop klonowy

  • świeże truskawki

  • słodkie maliny

Sposób przygotowania:

  • Słodką chałkę pokrój na kromki 3 centymetrowej grubości. W głębokim talerzu rozbełtaj rózgą kuchenną jajka z mlekiem i olejkiem waniliowym.
  • Na nieprzywierającej patelni rozpuść potrzebną ilość masła, poczekaj aż masełko zacznie pienić się i skwierczeć.
  • Kromki słodkiego pieczywka zanurz z obu stron w rozmąconych jajkach i od razu układaj na rozgrzanej patelni. Smaż po obu stronach aż chałka się zarumieni i nabierze złocistych rumieńców.
  • Usmażone tosty francuskie ułóż na talerzach, polej obficie kanadyjskim syropek klonowym. Wokół ułóż dużo świeżych owoców.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*