Tostomlet - jajochlebki

Tostomlet. Kanapka z Instagrama

Kto nie ratował się przed głodem, sięgając po kanapkę? Prosta w wykonaniu, zawiera to, co najbardziej lubiane. Znana na całym świecie ma tyle odmian, ilu jest ludzi, którzy ją przyrządzają. Z serem i szynką, z sałatą i pomidorem lub w wariacji meksykańskiej z fasolą i kukurydzą – wszystkie łączy użycie chleba i dodatków, które po prostu smakują. Czy coś tak banalnego mogłoby stać się gwiazdą w Internecie? Oczywiście i właśnie to stało się z tostomletem – kanapką, która łączy w sobie chleb tostowy i omlet. Pyszna i prosta w wykonaniu poleca się i na śniadanie, i na kolację.

Kanapka ze światowym zasięgiem

Jak wiadomo, co raz trafi do sieci, nie jest w stanie z niej zniknąć. Właśnie to przydarzyło się tostomletowi. Krótki filmik instruktażowy, który zachwycił swoją prostotą na portalach społecznościowych, bardzo szybko został przesyłany dalej, zwiększając swoje zasięgi, trafiając na tablice kolejnych użytkowników, którzy zachwyceni szybkim wykonaniem poczęli kroczyć za instrukcją lub też tworzyć własne wariacje. Świat oszalał, o czym świadczyć może między innymi mnogość filmów z jego wykonaniem na Instagramie.

Tostomlet. Kanapka z Instagrama

5 z 2 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

1

porcje
Przygotowanie

5

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

180

kcal

Znacie jajochlebki? Teraz czas na tostomlety czyli kanapkę, która robi furorę na Instagramie. Szybkie śniadanie, pożywne i efektowne.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 jajka rozmiar M

  • 1 łyżka 1 mleka 2%

  • 2 kromki 2 chleba tostowego pszennego

  • 2 plasterki 2 żółtego sera

  • 2 plasterki 2 wędliny

  • 2 plasterki 2 pomidora

  • szczypta soli i pieprzu

  • masło do posmarowania chleba

  • masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Jajka rozbełtać w miseczce z łyżką mleka, solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wylać jajka.
  • Na środek omleta położyć dwie kromki chleba, posmarować je masłem od góry.Tostomlet - jajochlebki
  • Kiedy jajka się zetną, obrócić na drugą stronę – chleb znajdzie się pod spode
  • Na odwrócony omlet (widoczna część chleba) położyć ser, wędlinę i pomidora – kolejność według uznania.Tostomlet - jajochlebki
  • Nakryć to częścią omleta, który odstaje od chleba. Przełożyć jedną z kromek tak, jakby miała być złożona kanapka.
  • Połóż na patelnie i podrumień trochę pieczywo. Podawać na gorąco.Tostomlet - jajochlebki Tostomlet - jajochlebki

Uwagi:

  • Oczywiście do przepisu można użyć innego mleka. Także bez tłuszczu i bez laktozy.
  • Kanapka może być także w wydaniu wegetariańskim.
  • Wypróbuj także nasze jajochlebki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Prostota i smak z patelni

Wykonanie tej kanapki nie wymaga ani szczególnych zdolności, jeśli chodzi o umiejętność kucharzenia, ani profesjonalnego sprzętu czy też składników z wyższej półki. Właściwie wszystko, co potrzebne, znajduje się praktycznie w całości w lodówce, wystarczy ją jedynie otworzyć, wyciągnąć to, co się nada do jej przygotowania, i wziąć się do wykonania, by naprawdę po chwili cieszyć się smacznym posiłkiem.

Czy mogę zrobić ją sam?

Można myśleć, że jeżeli kanapka robi furorę na portalu społecznościowym, a kolejni influencerzy pokazują swoje jej wariacje, to pewnie coś w niej jest niezwykłego, coś, co dla zwykłego szaraka może być trudniejsze. Nic bardziej mylnego! Tostomlet, który może być odpowiednim daniem na śniadanie lub kolację, jeśli chcemy zjeść coś bardziej kalorycznego, ale nie sięgać po typowy fast food, nie nastręczy trudności nawet dzieciom! Jednak jeśli i one miałyby pomagać przy jego tworzeniu, należy pilnować, by się nie oparzyły.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*