Kabanos

Kabanos to cienka, długa kiełbasa, przyrządzana z peklowanego mięsa wieprzowego, starannie suszona i wędzona. Ma ona suchą i równomiernie pomarszczoną powierzchnię. Z wierzchu są ciemnoczerwone z odcieniem wiśniowym. W przekroju widoczne są również mocno czerwone kawałki mięsa oraz jasne kawałki tłuszczu.

Kabanosy sprawdzają się przede wszystkim jako szybka i sycąca przekąska. Sprawdzą się również jako dodatek do rozmaitych potraw, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można zrobić z nich wyśmienite koreczki, nadzienie do pikantnych pierożków, rozmaite sałatki lub dodać je do zapiekanki, jajecznicy, pizzy, fasolki po bretońsku lub zapiec je w cieście francuskim. Kabanosy znakomicie komponują się z serami, szczególnie białym typu feta albo kozim, ciecierzycą czy oliwkami.

Podobnie jak inne kiełbasy suche, kabanosy są bogatym źródłem białka i tłuszczów. Zawierają minerały, w tym potas, magnez i żelazo, a także witaminy, szczególnie te z grupy B. Wybierając kabanosy, należy zwrócić uwagę na ich konsystencję. Im bardziej kruche przy łamaniu, tym wyższa jest ich jakość.

Przepisy na i z kabanosa: