Kapusta czerwona

Kapusta czerwona inaczej nazywana też modrą kapustą. To jedna z form kapusty głowiastej powszechnie uprawianych przez człowieka. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się czerwono-fioletową barwą. Jej główki o twardych, zbitych liściach są zazwyczaj niewielkie lub średniej wielkości. Zawiera antocyjany, dzięki którym posiada właściwości przeciwutleniające.

Chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Jest źródłem potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, selenu, błonnika i fluoru. Posiada witaminy K, D, E oraz witaminy z grupy B. Świetnie smakuje gotowana, duszona, zasmażana i koszona. Zazwyczaj podaje się ją jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs i ciemnych sosów. Ma właściwości przeciwzapalne, ochronne oraz antynowotworowe. Jest warzywem niskokalorycznym, ma zaledwie 40 kcal na 100g.

Regularne spożywanie polecane jest przy osłabieniu organizmu oraz niskiej odporności. Jej sok posiada silne właściwości przeciwzapalne, łagodzi obrzęki i stłuczenia, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu oraz działa leczniczo przy owrzodzeniach układu pokarmowego.

Przepisy na danie z kapusty czerwonej: