Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Czerwona kapusta zasmażana do obiadu
Czerwona kapusta zasmażana do obiadu

Czerwona kapusta zasmażana do obiadu

Zasmażana kapusta o apetycznym fioletowo – biskupim odcieniu. Fantastycznie pasuje do różnego rodzaju mięs serwowanych w trakcie obiadu, przepysznie uzupełnia posiłek. Udko kurczaka, pierś kaczki, kotlety mielone – do wszystkiego czerwona kapusta będzie pasowała smakowicie.

Czerwona kapusta zasmażana

5 od 6 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

70

kcal

Najlepsza zasmażana czerwona kapusta. Do dań z mięsem: pieczonego kurczaka, kaczki lub kotletów schabowych.

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty

  • 1 cebula żółta lub czerwona

  • 200 g boczku parzonego, swojskiego

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 300 ml gorącej wody

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • sól, cukier, pieprz czarny mielony

  • 1 cytryna

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki pszennej


Sposób przygotowania:

  • Na dnie garnka rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i boczek pokrojone w drobną kostkę.
  • W między czasie poszatkuj drobno czerwoną kapustę, wykrawając przy tym stwardniały głąb. Kapustę przełóż do garnka z rumianą cebulką i boczkiem, wlej wrzątek, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj do miękkości kapusty 20 – 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem i koniecznie 1 czubatą łyżką zwykłego cukru. Wlej sok świeżo wyciśnięty z 1 cytryny.
  • W małym rondelku rozpuść masło, na płynne lekko bulgoczące masło wsyp mąkę. Podgrzewaj mieszając przez 30 sekund, do powstania gładkiej zasmażki. Natychmiast przelej ją do garnka z kapustą i całość gotuj jeszcze 3 minuty do zagęszczenia sosu zgromadzonego na dnie garnka.

Uwagi:

  • Zasmażaną czerwoną kapustę serwuj na gorąco.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*