Zasmażana kapusta o apetycznym fioletowo – biskupim odcieniu. Fantastycznie pasuje do różnego rodzaju mięs serwowanych w trakcie obiadu, przepysznie uzupełnia posiłek. Udko kurczaka, pierś kaczki, kotlety mielone – do wszystkiego czerwona kapusta będzie pasowała smakowicie.
Czerwona kapusta zasmażana
4
porcje10
min.30
min.70
kcalNajlepsza zasmażana czerwona kapusta. Do dań z mięsem: pieczonego kurczaka, kaczki lub kotletów schabowych.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 główka 1 czerwonej kapusty
1 1 cebula żółta lub czerwona
200 g 200 boczku parzonego, swojskiego
50 ml 50 oleju rzepakowego
300 ml 300 gorącej wody
3 3 liście laurowe
3 3 ziela angielskie
sól, cukier, pieprz czarny mielony
1 1 cytryna
3 łyżki 3 masła
1 łyżka 1 mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Na dnie garnka rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i boczek pokrojone w drobną kostkę.
- W między czasie poszatkuj drobno czerwoną kapustę, wykrawając przy tym stwardniały głąb. Kapustę przełóż do garnka z rumianą cebulką i boczkiem, wlej wrzątek, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj do miękkości kapusty 20 – 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem i koniecznie 1 czubatą łyżką zwykłego cukru. Wlej sok świeżo wyciśnięty z 1 cytryny.
- W małym rondelku rozpuść masło, na płynne lekko bulgoczące masło wsyp mąkę. Podgrzewaj mieszając przez 30 sekund, do powstania gładkiej zasmażki. Natychmiast przelej ją do garnka z kapustą i całość gotuj jeszcze 3 minuty do zagęszczenia sosu zgromadzonego na dnie garnka.
Uwagi:
- Zasmażaną czerwoną kapustę serwuj na gorąco.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku