Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to rodzaj kaszy wyrabianej z ziarna jęczmienia zwyczajnego. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, krzem i mangan. Zawiera gluten, dlatego nie mogą jej jeść osoby chore na celiakię oraz uczulone na ten rodzaj białka zbożowego.

Ma ziemisty posmak i powinna być jasno-szara z odcieniem od zielonego do żółtego. Jest tradycyjnym składnikiem staropolskiego krupniku. Idealnie pasuje do mięs z sosami, gulaszy, potrawek i sosów warzywnych oraz grzybowych.Popularne są gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną, pierogi, coraz częściej przygotowywane są z jej udziałem zapiekanki, faszerowane warzywa i mięsne budynie.

Kasza jęczmienna odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, procesy metaboliczne, reakcje immunologiczne organizmu, usprawnia perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko nowotworów, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega stanom zapalnym oraz zmianom chorobowym. Jest polecana, diabetykom, osobom odchudzającym się oraz osobom z problemami układu krążenia.

Wykorzystanie kaszy jęczmiennej: