Krupnik jarzynowy z kalafiorem i fasolką szparagową

Krupnik jarzynowy z kalafiorem i fasolką

Zupy chętnie jadam o każdej porze roku. Zimą oraz jesienią przyjemnie rozgrzewają po powrocie do domu. Natomiast w trakcie cieplejszych pór roku nawadniają nasz organizm w czasie upałów. Nawet w środku lata lubię jeść lekko przestudzoną zupę, ponieważ gasi pragnienie ale nie daje uczucia ciężkości. Dobrą alternatywą na upalnie dni są chłodniki, które jak sama nazwa wskazuje zjadamy na zimno.

Zupa jarzynowa lub krupnik jarzynowy, to doskonałe i lekkostrawne zupy. Jeśli aktualnie jesteś na diecie lub masz problemy trawienne, tą zupę możesz jeść bez opamiętania. Jest pożywna ale w nie obciążający dla układu pokarmowego sposób.

Krupnik jarzynowy z kalafiorem i fasolką

Krupnik jarzynowy z kalafiorem i fasolką

5.0 z 11 głosów
Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 

10

min.
Kalorie

70

kcal

Lekka zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną. Dietetyczna i lekkostrawna potrawa z dużą ilością warzyw. Możliwość ugotowania w 1 garnku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa lub 1 niewielka szyja z indyka

  • 2 skrzydełka z kurczaka

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 nieduży kawałek selera

  • 1 cebula

  • 2 ziemniaki

  • 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona)

  • 200 g różyczek kalafiora (mogą być zamrożone)

  • kilka gałązek zielonej pietruszki

  • 2 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól i pieprz (ewentualnie wegeta lub kostka rosołowa)

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 50 ml śmietanki 30% opcjonalnie


Sposób przygotowania:

  • Rozpoczynamy od ugotowania szybkiego wywaru z mięsa i jarzyn. Mięso (może być prosto z zamrażarki) wkładamy do garnka z zimną wodą – 1,5 litra. Dodajemy 3 kulki ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Stawiamy na palnik z gazem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
  • Następnie marchew, pietruszkę, seler, cebulę i ziemniaki obieramy o kroimy na plasterki lub kostkę. Opłukujemy w wodzie i wrzucamy do garnka z mięsem. Wsypujemy 2 łyżki kaszy jęczmiennej. Po dodaniu warzyw i kaszy gotujemy kolejne 30 minut.
  • Wrzucamy świeże lub mrożone: fasolkę szparagową, różyczki kalafiora, posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Gotujemy około 15 minut do miękkości warzyw.
  • Na sam koniec dodajemy łyżeczkę kurkumy, która nada ślicznego żółtego koloru naszej zupie. Opcjonalnie możemy dodać śmietankę 30%, jeśli chcemy uzyskać konkretniejszą wersję zupy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. Moje dzieciaki uwielbiają tą zupę, jedyna zupka którą jedzą bez marudzenia

  2. Brzoskwiniowa

    Ostatnio często gotuję takie lekkie zupki, koniecznie bez śmietanki. W końcu wakacje już niedługo

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*