Kasza pęczak jest rodzajem kaszy jęczmiennej. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje z odmiany zboża, jakim jest jęczmień. Pozbawiona jest łusek, ale stanowi całe ziarno. Cenna w błonnik i białko ze względu na mały stopień przetworzenia. Zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, E i K oraz potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź i sód.
Kasza pęczak ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, hamuje wchłanianie toksyn z leków, wspomaga metabolizm, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, zwiększa perystaltykę jelit, obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje pracę śledziony i trzustki. Ponadto kasza jest moczopędna oraz sprawdza się przy biegunkach czy zaparciach.Zaleca się spożywanie pęczaku młodym matkom, ponieważ wspomaga laktację.
Kaszę pęczak można spożywać na wiele różnych sposobów. Może być zastosowana, jako dodatek do obiadu, zastępując ziemniaki bądź ryż, dodawana do sałatek, czy różnych sosów i gulaszy. Podawana i jedzona w postaci zupy jest skutecznym lekiem na obniżenie gorączki.