Przepis | Strona główna | Dania główne | Okrągłe cukinie faszerowane mięsem mielonym i kaszą
Okrągłe cukinie faszerowane mięsem mielonym i kaszą

Okrągłe cukinie faszerowane mięsem mielonym i kaszą

Okrągłe cukinie faszerowane nadzieniem innym niż inne, bo z kaszą, ziemniakami, kapustą i mielonym mięsem. Sycące i jednocześnie zdrowe danie, w którym królują warzywa i kasza.

To danie kojarzy mi się już z nieco jesiennym menu. Koniec lata jest równoznaczny z sezonem na cukinie. Później do już tylko dynie i dyniowe przysmaki, a co za tym idzie – jesienna aura.

Okrągłe cukinie faszerowane mięsem mielonym i kaszą

5 od 22 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

230

kcal

Okrągłe cukinie nadziewamy mięsem mielonym, kaszą pęczak, ziemniakami i warzywami. Pieczone w piekarniku tworzą sycące kociołki.

Składniki:

  • 4 okrągłe cukinie

  • 2 ziemniaki

  • 1/3 główki białej kapusty

  • 200 g mięsa mielonego z łopatki

  • 100 g kaszy pęczak

  • 1 cebula szalotka

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • sól i mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Cebulę szalotkę poszatkuj drobno i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Po chwili dodaj mielone mięso i usmaż. Pod koniec dopraw solą i mielonym pieprzem.
  • Mięso smażone z cebulką zdejmij z patelni, zostawiając na niej aromatyczny płyn pozostały po smażeniu. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną białą kapustę i ziemniaki.
  • W garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę pęczak przez 15 minut.
  • Wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszaj ze sobą, tworząc farsz. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw wedle uznania solą i pieprzem.
  • Przygotuj cukinie i odetnij kapelusze. Ze środka wydrąż miąższ cukinii zawierający pestki. Nadziej je farszem z mięsa mielonego, kaszy pęczak i warzyw. Ułóż w żaroodpornej formie i piecz przez 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Uwagi:

  • Tym samym farszem możesz nadziać również papryki. Postępuj dokładnie w ten sam sposób.

3 komentarze

  1. cukinia faszerowana ziemniakami smakuje obłędnie!

  2. mamakajtka

    bardzo smaczny obiad

  3. Faszerowane cukinie są pyszne, a takie okrągłe też bardzo ładnie się prezentują 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*