Kisiel

Kisiel to deser żelujący przygotowywany z wywaru i przecieru z gotowanych owoców lub samego przecieru z surowych miękkich owoców, zagęszczany mąką ziemniaczaną. Kisiel ma półpłynną, charakterystyczną konsystencję i kwaskowaty smak. Należy wbrew pozorom do deserów zestalonych na zimno, chociaż podaje się je również na gorąco czyli bez studzenia. Podstawowym składnikiem każdego kisielu są owoce.

Możemy dodać swoje ulubione, korzystać z sezonowych albo wymieszać wiele smaków. Jednak największą popularnością cieszą się te o smaku truskawkowym, wiśniowym i jabłkowym. Kisiel nie zawiera glutenu i dostarcza wielu cennych dla zdrowia aminokwasów, dlatego warto włączyć ją do diety. Jest doskonałym źródłem błonnika. W swoim składzie zawiera także witaminę C i witaminę B6, a także niektóre składniki mineralne przede wszystkim fosfor, magnez, potas, sód i wapń.

Domowy kisiel stanowi pożywny, lekki i zdrowy deser, po który powinniśmy sięgać jak najczęściej. To bogactwo wielu cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli chodzi o kisiel typu instant, od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić, byle nie za często. Trzeba pamiętać, że zawiera sztuczne konserwanty, barwniki i aromaty, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Proponowane dania z kisielem: