Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Tęczowa babka z kisielem, makiem i gorzkim kakao
Tęczowa babka z kisielem, makiem i gorzkim kakao

Tęczowa babka z kisielem, makiem i gorzkim kakao

Tęczowa, wielokolorowa babka z dodatkiem maku, gorzkiego kakao i owocowego kisielu. Babka z jaką nigdy wcześniej się nie spotkałaś, w przekroju widać kolorowe zygzaki z ciasta. Babka pieczona w formie keksowej, jednak nie jest to tradycyjna nudna babka. W swoim wnętrzu kryje tęczowe warstwy z różnymi dodatkami. Apetycznie i interesująco prezentuje się pokrojona na kawałki, ułożona na podłużnym półmisku.

Tęczowa babka z kisielem, makiem i gorzkim kakao

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

240

kcal

Tęczowa babka z gorzkim kakao, makiem i warstwą z owocowym kisielem. Babka w przekroju jest wielokolorowa, tworzą ją tęczowe zygzaki.

Składniki:

  • TĘCZOWA BABKA
  • 5 jajek z chowu ekologicznego

  • 300 g drobnego cukru do wypieków

  • 200 g mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 180 ml oleju rzepakowego

  • 1 opakowanie kisielu pomarańczowego, truskawkowego lub wiśniowego

  • 3 czubate łyżki maku

  • 2 łyżki gorzkiego kakao z wiatrakiem

  • DEKORACJA BABKI
  • cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki przepisu powinny mieć temperaturę pokojową. Białka jaja oddziel od żółtek. Same białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru. Jajka ubij na puszysty kogel mogel, bez wyczuwalnych kryształków cukru.
  • Do masy jajecznej w 2 turach wlej olej rzepakowy i wsyp przesianą przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj jedynie do połączenia.
  • Masę podziel na 4 równe części, najlepiej rozlewając ją do osobnych naczyń. Jedna masa pozostaje bez zmian i bez dodatków, do drugiej wsyp gorzkie kakao, do trzeciej mak, a czwartą wymieszaj z kisielem owocowym.
  • Każdą z mas wymieszaj dokładnie z dodatkami. Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki w podanej powyżej kolejności, zaczynając od białej masy bez dodatków. Patyczkiem do szaszłyków zamieszaj masy w keksówce, tworząc zygzaki (po upieczeniu babka będzie ładnie prezentowała się w przekroju).
  • Blaszkę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 40 minut. Po upieczeniu przestudź babkę, oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki.

Uwagi:

  • Zamiast cukru pudru babkę możesz polać lukrem lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*