Skyr to islandzki odpowiednik naszego jogurtu naturalnego. Charakteryzuje się kremową konsystencją, dużą ilością białka i ma 0 % zawartości tłuszczu. Polecam go stosować do wypieków, do naleśników albo jako bazę do deserów. Jest niezawodny i smaczny, bez zbędnej słodyczy.
Placuszki ze skyrem i wiśniami
10
placków10
min.30
min.280
kcalPlacuszki jogurtowe z islandzkim skyrem, mąką migdałową i orkiszową. Osłodzone dekoracją z wiśniowej frużeliny z dużymi kawałkami owoców.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PLACUSZKI ZE SKYREM
2 2 jajka z ekologicznego chowu
300 g 300 skyru z Piątnicy
3 łyżki 3 cukru brzozowego
50 g 50 mąki orkiszowej
30 g 30 mielonych migdałów
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
50 ml 50 oleju do smażenia
- FRUŻELINA Z WIŚNI
100 g 100 wiśni odpestkowanych
3 łyżki 3 cukru
3 łyżki 3 soku z cytryny
1 łyżka 1 mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- PLACKI ZE SKYREM
- Wszystkie składniki placków zmiksuj do ujednolicenia masy i napowietrzenia. Masa powinna napęcznieć od bąbelków powietrza.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Smaż niewielkie placuszki, z każdej strony.
- FRUŻELINA WIŚNIOWA
- Wiśnie pozbawione pestek i przekrojone na połówki, umieść w rondelku. Dodaj cukier i sok wyciśnięty z cytryny, gotuj przez 30 minut. Wiśnie powinny zacząć się lekko rozpadać i wypuścić dużo soku.
- Cały czas podgrzewaj, dodaj mąkę ziemniaczaną. Wmieszaj energicznie. Powinno powstać coś na kształt kisielu wiśniowego z dużymi kawałkami owoców.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Placuszki śniadaniowe bananowo – kakaowePlacki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowym
Placki ziemniaczane po węgiersku
Przepyszne placki ziemniaczane
Proste placki z cukinii
Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta
Bardzo pyszny deser. Obecnie mój numer jeden łącznie z tym twoim grysikiem z malinami
Bardzo smaczne, delikatne, zrobiłam wg przepisu ale frużelinę truskawkową , pychotka,polecam🤣
naleśniczki ze skyrem są najlepsze
zrobiłam na śniadanie dla córci. z dżemem truskawkowym bardzo nam smakowały