Przepis | Strona główna | Kuchnia Francuska | Jogurtowe placki ze skyrem i frużeliną owocową
Jogurtowe placki ze skyrem i frużeliną owocową

Jogurtowe placki ze skyrem i frużeliną owocową

Skyr to islandzki odpowiednik naszego jogurtu naturalnego. Charakteryzuje się kremową konsystencją, dużą ilością białka i ma 0 % zawartości tłuszczu. Polecam go stosować do wypieków, do naleśników albo jako bazę do deserów. Jest niezawodny i smaczny, bez zbędnej słodyczy.

Placuszki ze skyrem i wiśniami

5 od 27 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

placków
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

30

min.
Kalorie

280

kcal

Placuszki jogurtowe z islandzkim skyrem, mąką migdałową i orkiszową. Osłodzone dekoracją z wiśniowej frużeliny z dużymi kawałkami owoców.

Składniki:

  • PLACUSZKI ZE SKYREM
  • 2 jajka z ekologicznego chowu

  • 300 g skyru z Piątnicy

  • 3 łyżki cukru brzozowego

  • 50 g mąki orkiszowej

  • 30 g mielonych migdałów

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 50 ml oleju do smażenia

  • FRUŻELINA Z WIŚNI
  • 100 g wiśni odpestkowanych

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

  • PLACKI ZE SKYREM
  • Wszystkie składniki placków zmiksuj do ujednolicenia masy i napowietrzenia. Masa powinna napęcznieć od bąbelków powietrza.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Smaż niewielkie placuszki, z każdej strony.
  • FRUŻELINA WIŚNIOWA
  • Wiśnie pozbawione pestek i przekrojone na połówki, umieść w rondelku. Dodaj cukier i sok wyciśnięty z cytryny, gotuj przez 30 minut. Wiśnie powinny zacząć się lekko rozpadać i wypuścić dużo soku.
  • Cały czas podgrzewaj, dodaj mąkę ziemniaczaną. Wmieszaj energicznie. Powinno powstać coś na kształt kisielu wiśniowego z dużymi kawałkami owoców.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. naleśniczki ze skyrem są najlepsze

  2. mamaurszulki

    zrobiłam na śniadanie dla córci. z dżemem truskawkowym bardzo nam smakowały

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*