Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa pochodzi z ziaren pszenicy orkisz. Jest łagodna, smaczna, lekko słodka o delikatnie orzechowym posmaku. Zawiera witaminy A, E i K oraz witaminy z grupy B, błonnik, białko a także minerały takie jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan i kobalt.

Substancje odżywcze zawarte w mące orkiszowej spowalniają proces wchłaniania glukozy do krwi, tym samym zmniejszając nagły wzrost glikemii po spożyciu posiłku. Ogromną zaletą tego typu produktu jest mniejsza zawartość kwasu fitynowego, który zmniejsza wchłanialność składników mineralnych – dzięki temu składniki mineralne i witaminy są lepiej przyswajane przez organizm. Ze względu na obecność błonnika w jej składzie owa mąka jest polecana osobom chcącym obniżyć swojej ciśnienie krwi i zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Dochodzi do tego korzystny wpływ na układ pokarmowy. Dobrze wpływa na metabolizm, dlatego jest dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie odchudzającej.

Nadaje się niemal do wszystkiego: pieczenia, gotowania, zagęszczania, do dań wytrawnych i słodkich. Ponieważ istnieje wiele jej rodzajów, z łatwością można dopasować odpowiedni typ do konkretnego zastosowania.

Co możemy zrobić z mąki orkiszowej?