Miękkie i mocno czekoladowe ciasteczka prószone sporą ilością cukru pudru. Wilgotne ciasta z czekoladą deserową dla miłośników kakaowych smaków.
Popękane ciasteczka czekoladowe z gorzką czekoladą
Porcje
20
sztukPrzygotowanie
30
min.Pieczenie
9
min.Kalorie
230
kcalCzekoladowe ciastka z prawdziwą gorzką czekoladą. Oprószone obficie cukrem pudrem, pękają w trakcie pieczenia.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
200 g 200 gorzkiej czekolady
100 g 100 masła
100 g 100 drobnego cukru trzcinowego
1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią
2 2 jajka z chowu ekologicznego
100 g 100 mąki pszennej
100 g 100 mąki orkiszowej
1 płaska łyżeczka 1 proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
- DODATKOWO
80 g 80 cukru pudru do obtoczenia ciasteczek
Sposób przygotowania:
- Masło umieść w garnuszku, podgrzewając doprowadź do jego roztopienia. Masła pod żadnym pozorem nie gotuj.
- Płynne masło zdejmij z palnika i natychmiast wrzuć do niego tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady. Pod wpływem ciepła czekolada powinna się rozpuścić i wraz z masłem utworzyć czekoladowy sos.
- Przygotuj suche składniki: mąkę pszenną, orkiszową i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj szczyptę soli oraz cukier waniliowy i przemieszaj delikatnie.
- Całe jajka wbij do misy miksera, ubij je z cukrem trzcinowym na kogel mogel. Ucieraj do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Suche składniki, sos czekoladowo maślany i ubite jajka z cukrem połącz razem. Owiń folią spożywczą i wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki. W tym czasie ciasto stężeje i łatwiej będzie formować pojedyncze ciastka.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Schłodzone surowe ciasto wyjmij z lodówki i formuj z niego małe kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w obficie cukrze pudrze i układaj na blasze. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Uwagi:
- Ciasto powinno być mocno schłodzone przed rozpoczęciem formowania pojedynczych ciasteczek. To ułatwi zadanie i pozwoli na zachowanie pożądanego kształtu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Pierogi czekoladoweDrożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls
Czekoladowo orzechowe babeczki z nutellą
Klasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym
Jajka po turecku z jogurtem greckim i palonym masłem
najpyszniejsze ciastka z prawdziwą czekoladą, miękkie i wilgotne