Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Popękane ciasteczka czekoladowe
Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Miękkie i mocno czekoladowe ciasteczka prószone sporą ilością cukru pudru. Wilgotne ciasta z czekoladą deserową dla miłośników kakaowych smaków.

Popękane ciasteczka czekoladowe z gorzką czekoladą

5 z 15 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

9

min.
Kalorie

230

kcal

Czekoladowe ciastka z prawdziwą gorzką czekoladą. Oprószone obficie cukrem pudrem, pękają w trakcie pieczenia.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 gorzkiej czekolady

  • 100 g 100 masła

  • 100 g 100 drobnego cukru trzcinowego

  • 1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 2 jajka z chowu ekologicznego

  • 100 g 100 mąki pszennej

  • 100 g 100 mąki orkiszowej

  • 1 płaska łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • szczypta soli morskiej

  • DODATKOWO
  • 80 g 80 cukru pudru do obtoczenia ciasteczek


Sposób przygotowania:

  • Masło umieść w garnuszku, podgrzewając doprowadź do jego roztopienia. Masła pod żadnym pozorem nie gotuj.
  • Płynne masło zdejmij z palnika i natychmiast wrzuć do niego tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady. Pod wpływem ciepła czekolada powinna się rozpuścić i wraz z masłem utworzyć czekoladowy sos.
  • Przygotuj suche składniki: mąkę pszenną, orkiszową i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj szczyptę soli oraz cukier waniliowy i przemieszaj delikatnie.
  • Całe jajka wbij do misy miksera, ubij je z cukrem trzcinowym na kogel mogel. Ucieraj do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • Suche składniki, sos czekoladowo maślany i ubite jajka z cukrem połącz razem. Owiń folią spożywczą i wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki. W tym czasie ciasto stężeje i łatwiej będzie formować pojedyncze ciastka.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Schłodzone surowe ciasto wyjmij z lodówki i formuj z niego małe kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w obficie cukrze pudrze i układaj na blasze. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Uwagi:

  • Ciasto powinno być mocno schłodzone przed rozpoczęciem formowania pojedynczych ciasteczek. To ułatwi zadanie i pozwoli na zachowanie pożądanego kształtu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. ciasteczkowypotwór

    najpyszniejsze ciastka z prawdziwą czekoladą, miękkie i wilgotne

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*